SAD će donirati 500 miliona doza Fajzera siromašnim zemljama

"Zaista želimo naglasiti da se ovdje u osnovi radi o jedinstvenom cilju spašavanja života", rekao je funkcioner, dodajući kako Vašington nije tražio kompenzaciju

4750 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAD će najsiromašnijim zemljama svijeta donirati 500 miliona doza Fajzerove vakcine, u vrijednosti od 3.5 milijardi dolara, a Vašington je pozvao i druge članice grupacije G7 da slijede taj trend, prenosi Hina.

Do sada najveća donacija jedne zemlje objavljena je u četvrtak, prije susreta predsjednika Džoa Bajdena s liderima grupacije G7 u zapadnoj Engleskoj.

Petsto miliona doza vakcina namijenjeno je za 100 najsiromašnijih zemalja svijeta. Visoki funkcioner Bajdenove administracije opisao je taj potez kao "velik korak naprijed, koji će pojačati globalne napore", s ciljem "donošenja nade u svaki kutak svijeta".

"Zaista želimo naglasiti da se ovdje u osnovi radi o jedinstvenom cilju spašavanja života", rekao je funkcioner, dodajući kako Vašington nije tražio kompenzaciju.

Bajdenova administracija očekuje od drugih članica G7 da doniraju vakcine, u sklopu sveobuhvatnog plana za okončanje pandemije koronavirusa, kazao je funkcioner.

Fajzer i Biontek ranije su rekli da će prodati SAD-u 200 miliona doza u 2021. i 300 miliona doza u prvoj polovini 2022. Te vakcine će biti namijenjene siromašnim zemljama, a Fajzer kaže da će ih prodati SAD-u bez profita.

"Naše partnerstvo s američkom vladom pomoći će što bržoj distribuciji stotina miliona doza naše vakcine u najsiromašnije zemlje svijeta", rekao je izvršni direktor Fajzera Albert Bourla.

"Kap u moru"

Dobrotvorna organizacija Oxfam apelovala je na to da se učini sve što je moguće kako bi se pojačala globalna proizvodnja vakcina.

"Naravno, tih 500 miliona doza je dobrodošlo jer će pomoći više od 250 miliona ljudi, ali to je još uvijek kap u moru u poređenju s potrebama svijeta", kazao je Niko Lusiani iz sektora za vakcine američkog ogranka Oxfama.

"Potrebna nam je transformacija prema više distribuiranoj proizvodnji vakcine kako bi kvalifikovani proizvođači širom svijeta mogli proizvesti milijarde jeftinih doza pod vlastitim uslovima, bez ograničenja intelektualnog vlasništva", dodao je.

Bajden je podržao ukidanje patenta na vakcinu, ali trenutno o tome ne postoji međunarodni konsenzus.

Nova donacija nastavlja se na onu koju je Vašington već obećao donirati do kraja juna, a riječ je o 80 miliona doza vakcina, i na najavu da će uplatiti 2 milijarde dolara za program COVAX, kojim koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za cjepiva (GAVI).

SAD također preduzima korake u smjeru podrške lokalnoj proizvodnji cjepiva u drugim zemljama, uključujući putem inicijative Quad, s Japanom, Indijom i Australijom.

Bajdenova objava nove donacije dolazi istovremeno sa sve glasnijim pozivima SAD-u, koji je već prvom dozom vakcinisao 64 posto stanovništva, da pojača donacije drugim zemljama koje očajnički trebaju cjepivo.

Bonus video: