Izraelski parlament danas glasa o novoj vladi, očekuje se kraj Netanjahuove ere

Polaganje zakletve se oslanja dakle na samo jedan glas, što ukazuje da je novo političko savezništvo veoma krhko, komentarišu izraelski mediji

4068 pregleda 1 komentar(a)
Kneset, Foto: Shutterstock
Kneset, Foto: Shutterstock

Izraelski parlament - Kneset glasa danas o podršci novoj, takozvanoj vladi promjene, koja bi trebalo da okonča dugogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanjahua.

Očekuje se da nova vladajuća koalicija položi zakletvu i da se time otvori nova stranica u istoriji Izraela, prenijela je agencija Frans pres.

Na specijalnoj sednici Kneseta zakazanoj za 16.00 po lokalnom vremenu (15.00 po srednjoevropskom) lider opozicije Jair Lapid i vodja radikalne desnice Naftali Benet predstaviće novu 36. Vladu Izraela.

Nju čine dvije ljevičarske, dvije partije centra, tri desničarske stranke i jedna partija izraelskih Arapa, osam od ukupno 13 u Knesetu.

Nova vlada će biti prva u istoriji Izraela u kojoj jedna izraelska arapska partija ima tako ključnu ulogu.

Ukoliko se nešto ne promieni u posljednjem trenutku očekuje se da se izglasa povjerenje toj vladi koja je obezbijedila minimalnu većinu od 61 od 120 poslanika u Knesetu i da se smijeni Netanjahu koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Polaganje zakletve se oslanja dakle na samo jedan glas, što ukazuje da je novo političko savezništvo veoma krhko, komentarišu izraelski mediji.

Protiv Netanjahua (71) kome se sudi za korupciju ponovo se protestovalo sinoć ispred njegove rezidencije u Jerusalimu.

Demonstranti očito nisu imali strpljenja da sačekaju današnje glasanje nego su već počeli da slave "pad kralja Bibija", kako ga zovu.

Novu koaliciju predvodiće Naftali Benet vođa desničarske partije Jamina (Desno) prve dvie godine, a onda će ga smijeniti Jair Lapid, vođa partije Ješ atid (Ima budućnost), a Netanjahu će postati vođa opozicije.

Poslije današnjeg glasanja, zvanična predaja vlasti očekuje se sjutra u kabinetu premijera.

Netanjahu kome se sudi za korupciju ostaje na čelu najveće partije u parlamentu i vjeruje se da će se oštro suprotstavljati novoj vladi.

Ako se samo jedna frakcija usprotivi vlada može da izgubi većinu i padne, što Netanjahuu otvara put da se vrati na vlast, navodi Asošiejted pres.

Nova vlada obećava povratak normalnosti poslije dvije godine političkog zastoja i četiri uzastopna izbora bez jasnog pobjednika, te jedanaestodevnog rata u Gazi i pandemije koronavirusa koja je nanijela veliku štetu ekonomiji prije nego što je zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinacije dovedena pod kontrolu.

Bonus video: