Sjeverna Koreja zamijenila sve stražare na granici sa Južnom nakon što je vojnik prebjgao?

Prema navodima južnokorejske vojske, sjevernokorejski vojnici su pištoljima i automatskim puškama Ak-47 ispalili više metaka na odbjeglog vojnika koji je pretrčao preko linije koja dijeli dvije Koreje kada mu se vozilo zaglavilo u jarku. On je bio pogođen na pet mjesta i sada se oporavlja u bolnici blizu Seula gdje je dva puta operisan od povreda unutrašnjih organa i drugih povreda
0 komentar(a)
Južna Koreja, Foto: Shutterstock
Južna Koreja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2017. 11:42h

Sjeverna Koreja je izgleda zamijenila sve svoje stražare na granici na kojoj zajedno patrolira sa Južnom Korejom odakle je jedan sjevernokorejski vojnik prebjegao prošle nedjelje, prenose južnokorejski mediji

Vojni zvaničnici danas nisu mogli to da potvrde, a novinska agencija Jonhap piše pozivajući se na neimenovani obavještajni izvor da postoje "znaci" da je Sjeverna Koreja zamijenila kompletni sastav straže od 35 do 40 ljudi u Zajedničkoj bezbjednosnoj oblasti.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane i komanda snaga Ujedinjenih nacija koju predvode Sjedinjene Američke Države saopštili su da ne mogu da potvrde taj izvještaj.

Izvor je takođe rekao za Jonhap da je Sjeverna Koreja izgleda privremeno zatvorila most preko koga je prošlog ponedjeljka prebjegli vojnik prešao vojnim džipom a na kraju pretrčao pješke do same granice.

Izvor je naveo da je moguće da Sjeverna Koreja priprema da postavi bezbjednosnu kapiju na mostu da ojača provjeru svog osoblja koje ulazi u tu zonu i izlazi iz nje.

Prema navodima južnokorejske vojske, sjevernokorejski vojnici su pištoljima i automatskim puškama Ak-47 ispalili više metaka na odbjeglog vojnika koji je pretrčao preko linije koja dijeli dvije Koreje kada mu se vozilo zaglavilo u jarku.

On je bio pogođen na pet mjesta i sada se oporavlja u bolnici blizu Seula gdje je dva puta operisan od povreda unutrašnjih organa i drugih povreda.

Iako Sjeverna Koreja glasno reaguje kada istaknute ličnosti prebjegnu državni mediji do sada nisu pominjali posljednji slučaj odbjeglog vojnika.

Poslije istražvanja incidenta komanda UN saopštila je u srijedu da je zaključila da je Sjeverna Koreja prekršila sporazum o primirju kojim je završen Korejski rat 1950-1953. godine, zato što su njeni vojnici pucali preko granice i fizički prešli granicu u potjeri za odbjeglim vojnikom.

UN je naveo da su obavijestili sjevernokorjsku vojsku oko ovog kršenja primirja i zatražili sastanak da se razgovara o rezultatima istrage i mjerama za sprječavanje incidenata.

Bonus video: