Netanjahu: Oborićemo ovu opasnu vladu iz opozicije

"Premijer Izraela mora buti u stanju da kaže 'ne' američkoj vladi o pitanjima koja prijete Izraelu", rekao je dugogodišji izraelski lider

2304 pregleda 1 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je danas, na specijalnoj sjednici parlamenta, Kneseta, na kojoj će se glasati o povjerenju novoj vladajućoj koaliciji, da će je oboriti iz opozicije.

"Ako nam je sudbina da budemo u opoziciji uradićemo to visoko podignutih glava dok ne oborimo ovu opasnu vladu", rekao je Netanjahu.

On je takođe ismijao obećanje Naftalija Beneta, za koga se očekuje da večeras postane novi premijer Izraela, da će zaustaviti Iran u nastojanju da razvije nuklearno oružje.

"On nema ugled u svijetu. Nema kredibilitet. On nema sposobnost i nema podršku sopstvene podijeljene vlade", rekao je Netanjahu govoreći o Benetu, svom nekadašnjem saradniku, sada rivalu.

"Premijer Izraela mora buti u stanju da kaže 'ne' američkoj vladi o pitanjima koja prijete Izraelu", rekao je dugogodišji izraelski lider, ocijenivši da Benet neće moći da izdrži pritisak.

Netanjahu je rekao i da Iran "slavi" jer Izrael sada ima "slabu vladu".

"Od trenutka povratka SAD nuklearnom sporazumu s Iranom dolazeća vlada neće odobriti značajne operacije u Iranu. Vlada koja nije stanju da se snažno usprotivi međunarodnoj zajednici kada je u pitanju naša sudbina nije vrijedna da predvodi Izrael", rekao je Netanjahu, misleći na sporazum iz 2015. godine, iz koga je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa izašla 2018.

On je podsjetio da se na vlast vratio iz opozicije već dva puta, a Beneta je optužio za "najveću prevaru u istoriji Izraela" jer je prije izbora 23. marta isključio mogućnost formiranje vlade sa vodjom partije centra Ješ atid, Jairom Lapidom, a sada je s njim u koaliciji.

Netanjahu je ocijenio da je presedan što će Benet biti premijer, a njegova partija ima samo šest poslaničkih mandata.

Lapid, mandatar nove vlade, na osnovu koalicionog sporazuma, zamijeniće Beneta na položaju premijera od 2023. godine, a do tada će biti šef diplomatije.

On je danas odustao od obraćanja parlamentu, rekavši da ga je sramota što je njegova 86-godišnja majka svjedok tako grubog ponašanja protivnika nove vlade, koji nisu prestajali da ometaju Benetov govor.

"Želio sam da majka bude ponosna na demokratski proces u Izraelu. Umjesto toga se ona, kao i svaki građanin Izraela, stidi vas i jasno joj je zašto je vrijeme za smjenu", rekao je Lapid.

Bonus video: