Makron pohvalio povratak SAD na svjetsku scenu

Na kraju trodnevnog samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), Makron je rekao da je sa Bajdenom "ponovo pronađena stvarna zajednička vizija i, iznad svega, način za zajednički rad"

2086 pregleda 0 komentar(a)
Bajden i Makron, Foto: Reuters
Bajden i Makron, Foto: Reuters

Predsjednik Francuske Emanuel Makron pohvalio je danas povratak Sjedinjenih Američkih Država na svjetsku scenu, naročito snažnu podršku američkog predsjednika Džozefa Bajdena Evropskoj uniji.

Na kraju trodnevnog samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), Makron je rekao da je sa Bajdenom "ponovo pronađena stvarna zajednička vizija i, iznad svega, način za zajednički rad".

"To znači ubjeđenje da je liderstvo snažnije kroz partnerstvo", rekao je Makron novinarima na kraju samita u Velikoj Britaniji.

Makron i Bajden su se prvi put sreli na samitu, a ponašali su se kao da su stari prijatelji.

Predsjednik Francuske je rekao da sada radi sa američkim predsjednikom "spremnim na saradnju", što je bila kritika na račun Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa.

Većina evropskih saveznika SAD bila je nezadovoljna Trampovom izolacionističkom politikom, oličenom u pristupu "Prvo Amerika" i zadovoljna je obnovom nekadašnje saradnje od ulaska Bajdena u Bijelu kuću u januaru.

Bonus video: