Kina osudila izjavu lidera G7, pozvali da se prestane sa klevetama

Ocijenili da se radi o grubom miješanju u unutrašnje stvari zemlje

2364 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Pekinga, Foto: Reuters
Detalj iz Pekinga, Foto: Reuters

Kina je u ponedjeljak osudila zajedničku izjavu lidera G7, u kojoj kritikuju Peking zbog niza pitanja, kao grubo miješanje u unutrašnje stvari zemlje i pozvala grupu da prestane sa klevetama na račun Kine.

Grupa sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) pozvala je Kinu da poštuje ljudska prava u pokrajini Sinđijangu, dopusti visok nivo autonomije Hongkongu i zatražila punu istragu o porijeklu koronavirusa u Kini.

Kineska ambasada u Londonu saopštila je da su izuzetno nezadovoljni i da se odlučno protive spominjanju Sinđijanga, Hongkonga i Tajvana pri čemu se iskrivljuju činjenice i razotkrivaju "zlokobne namjere nekoliko zemalja poput Sjedinjenih Država", prenosi Hina.

S obzirom na to da se pandemija koronavirusa još širi i usporava globalnu ekonomiju, međunarodnoj zajednici treba jedinstvo i saradnja svih zemalja, a ne politika podjele, dodaje se.

Kina je miroljubiva zemlja koja zagovara saradnju, ali ima i svoje granice, saopšteno je iz ambasade.

"Nedopustivo je miješati se u kineske unutrašnje stvari, klevetati ugled Kine i kršiti kineske interese. Odlučno ćemo braniti svoj nacionalni suverenitet, bezbjednost i razvojne interese i odlučno ćemo se boriti protiv svih vrsta nepravdi i povreda nametnutih Kini", naglašava se.

Iz ambasade su poručili da bi G7 trebalo da učini više na podsticanj međunarodne saradnje, umjesto da vještački stvara sukobe i trvenja.

Usprotivili su se i politizovanju pitanja porijekla pandemije koronavirusa, jer G7 u izjavi poziva na pravovremenu i transparentnu istragu naučnika Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o porijeklu koronavirusa u Kini.

"Političari u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama zanemaruju činjenice i nauku, otvoreno dovode u pitanje i negiraju zaključke izvještaja zajedničke stručne grupe i iznose nerazumne optužbe protiv Kine", upozorava kineska ambasada.

Bonus video: