Zimbabve: Mnangagva se zakleo, obećao blagostanje i izbore, Mugabe nije prisustvovao inauguraciji

Mnangagva je rekao da Zimbabveanci "nikako ne treba da ostanu taoci svoje prošlosti" i pozvao građane da napuste zatrovanu politiku iz nedavne prošlosti
56 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2017. 12:46h

Novi predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva (75) položio je danas zakletvu na stadionu u Harareu i obećao da će biti posvećen blagostanju naroda, uz ovacije desetina hiljada prisutnih građana.

U govoru poslije polaganja zakletve, Mnangagva je obećao da će "demokratski" izbori u Zimbabveu biti održani sljedeće godine, kako je planirano, i izjavio da je počela obnova zemlje poslije 37 godina vlasti dosadašnjeg lidera Roberta Mugabea (93), navodi Asošiejted pres.

On je odao počast Mugabeu, što su prisutni propratili mlakim aplauzom.

Mnangagva je rekao da Zimbabveanci "nikako ne treba da ostanu taoci svoje prošlosti" i pozvao građane da napuste zatrovanu politiku iz nedavne prošlosti.

"Ne smijemo da proćerdamo ovaj trenutak", rekao je novi predsjednik.

Obećao je i da će obeštetiti poljoprivrednike koji su ostali bez zemlje u vrijeme Mugabea, ali je naveo da im zemlja ne može biti vraćena.

Mnangagva će biti predsjednik do isteka Mugabeovog mandata sljedeće godine, a datum izbora još nije određen.

Mnangagva, jedan od najbližih Mugabeovih saradnika tokom više decenija, postao je predsjednik poslije niza neočekivanih dogadjaja koji su započeli 6. novembra kada ga je Mugabe smijenio sa mjesta potpredsjednika zemlje.

To se pokazalo kao pogrešan Mugabeov potez koji je doveo do njegovog pada sa vlasti. On je podnio ostavku u utorak, poslije snažnog pritiska vojske, vladajuće partije ZANU-PF i građana, usljed strahovanja da njegova žena Grejs Mugabe pokušava da preuzme vlast.

Mugabe nije prisustvovao današnjoj inaugraciji, ali će, prema navodima zvaničnika stranke ZANU-PF, ostati u zemlji i biće mu osigurana "maksimalna bezbjednost"..

Mugabe je na vlasti bio 37 godina pa je Mnangagva tek drugi šef drrzave od sticanja nezavisnosti Zimbabvea 1980. godine.

Mnangagva, lojalan Mugabeu i svojevremeno dugogodišnji ministar odbrane, smijenjen je 6. novembra sa funkcije potpredsjednika Zimbabvea na zahtjev, Grejs Mugabe, Robertove supruge, jer joj je bio na putu da naslijedi supruga, koji je sa 93 godine bio najstariji aktivni predsjednik neke države u svijetu.

Njegova smjena je u noći između 15. i 16. novembra izazvala izlazak vojske na ulice.

Mugabe je stavljen u kućni pritvor i nekoliko dana se opirao ostavci, ali je na kraju popustio kad je pokrenuta procedura njegovog opoziva.

Kontroverznog predsjednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optuživali su za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mnangagva se ranije prvi put po povratku u zemlju sastao sa Mugabeom.

On je Mugabea uvjerio da će on i njegova porodica biti sigurni u zemlji, prenijeli su državni mediji.

Rekao je je da krivično gonjenje Roberta Mugabea nikada nije bilo u planu i da je on "bezbjedan" u zemlji, kao i njegova porodica.

List "Herald" objavio je da su se Mugabe i Mnangagva, koji će kasnije danas položiti zakletvu, saglasili da bivši predsjednik zbog umora možda neće prisustvovati ceremoniji polaganja zakletve, prenosi Rojters.

Ova agencija je juče, pozivajući se na izvor blizak pregovorima, javila da je Mugabeu dodijeljen imunitet, čime je zaštićen od sudskog postupka i osigurana bezbjednost u njegovom domu, što je dio dogovora da odstupi s vlast.

Galerija

Bonus video: