više od polovine od oko devet miliona stanovnika primilo obije doze vakcine

Izrael ukinuo obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru

Masovna vakcinacija uz restrikcije doprinjela je da broj novozaraženih u jednom danu sa 8.600 u jeku zdrvstvene krize spadne na samo 19 u nedjelju, 13. juna

1872 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Izraela objavilo da od danas više ne važi obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, čime je ukinita jedina velika restrikcija zbog zaraze koronavirusom koja je još ostala na snazi u toj zemlji.

Kako je navedeno postoje tri izuzetka, pa zaposleni i posjetioci domova za stare, socijalnih ustanova koji nisu vakcinisani ili nisu preležali kovid -19, te oni koji idu u karantin i putnici u avionima moraju i dalje da nose maske.

Ministarstvo zdravlja nije pomenulo škole, a ranije je rečeno da će učenici morati i dalje da nose maske jer većina mlađih od 16 godina nije još vakcinisana, prenose izraelski mediji.

Ukoliko se trend obolijevanja nastavi i uspije kampanja vakcinacije djece uzrasta od 12 do 15 godina započeta u prošlu nedjelju razmotriće se i obaveza ukidanja maski u školama takođe.

Uz to će se i dalje objavljivati lista zemalja iz kojih putnici po dolasku moraju da budu u karantinu 10 dana.

Vakcinacija odraslih u Izraelu počela je prije pola godine, poslije odobrenja vakcine Fajzer/Biontek.

Masovna vakcinacija uz restrikcije doprinjela je da broj novozaraženih u jednom danu sa 8.600 u jeku zdrvstvene krize spadne na samo 19 u nedjelju, 13. juna. U Izraelu je više od polovine od oko devet miliona stanovnika primilo obe doze vakcine.

Od 88.000 aktivnih slučajeva i 1.228 ozbiljnih na vrhuncu pandemije u ponedjeljka je bilo 212 aktivnih infekcija i 29 ljudi u ozbiljnom stanju.

Preporučujemo za Vas