"Bez lomljenja hleba": Sastanak Bajdena i Putina mogao bi trajati i pet sati, neće biti obroka

Nijedna strana ne očekuje približavanje stavova na ovom samitu

8196 pregleda 3 komentar(a)
Švajcarski vojnici i diplomatska policija ispred Misije Rusije u Ženevi, Foto: Reuters
Švajcarski vojnici i diplomatska policija ispred Misije Rusije u Ženevi, Foto: Reuters

Ohrabren višednevnim sastancima za izgradnju partnerstva sa demokratskim saveznicima, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden stigao je u utorak u Ženevu na najnapetiji dio svoje prve evropske turneje – na samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi Rojters.

Putin će doputovati u srijedu neposredno prije samita koji će biti održan u vili iz 18. vijeka sa pogledom na Ženevsko jezero.

Prvi sastanak licem u lice otkako je u januaru postao predsjednik SAD Bajdena i Putina mogao bi da traje četiri do pet sati ili duže, na kome će razgovarati o kontroli naoružanja, sajber hakovanju i miješanju u izbore.

Ali, kao znak zategnutih veza, neće biti obroka tokom samita, a Bajden i Putin će održati odvojene konferencije za novinare, a ne zajedničku.

"Bez lomljenja hleba", rekao je novinarima visoki američki zvaničnik dok je Bajden letio u Ženevu na razgovore, koji bi trebalo da počnu u srijedu oko 13 sati u vili La Grange, smještenoj u parku od 30 hektara.

Nijedna strana ne očekuje približavanje stavova na ovom samitu.

Putin će prvi stići u vilu, gdje će se on i Bajden najprije sastati sa švajcarskim predsjednikom Gajem Parmelinom, prije nego što započnu razgovore u biblioteci u kojoj se nalaze istorijski spisi u kožnom povezu, uključujući djela na kineskom, francuskom, persijskom i turskom jeziku.

Bajden i Putin sastaće se zajedno sa svojim najvišim savjetnicima za spoljnu politiku, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, kao i prevodiocima, prije skupa kome će prisustvovati i ostali saradnici.

Između 3.000 i 3.500 pripadnika policije i drugih snaga bezbjednosti raspoređeno je u ovom inače mirnom švajcarskom gradu na jezeru.

Među hiljadama knjiga u vili zastupljeni su autori Charles Pictet de Rochemont, diplomata koji je pripremio švajcarsku deklaraciju o trajnoj neutralnosti - što je vjerovatno jedan od razloga da se odabere Ženeva za samit.

Bajdenovi susreti sa evropskim saveznicima

Bajden pokušava da obnovi evropske veze koje su bile zategnute u vrijeme administracije njegovog prethodnika Donalda Trampa.

On se ove sedmice sastao sa liderima G7, NATO i EU, obezbjeđujući zajednička saopštenja u kojima se izražava zabrinutost zbog Rusije i Kine, a u utorak je izdejstvovao sporazum kojim je riješen višegodišnji trgovinski spor sa Evorpskom unijom, prenosi AP.

Američki zvaničnici saopštili su da je ostvaren veliki prodor sa Evropskom unijom u 17-godišnjem trgovinskom sporu oko subvencija za proizvođače aviona.

Bajden je nazvao Putina "dostojnim protivnikom" i rekao da se nada da će naći područja za saradnju sa ruskim predsjednikom.

Ali, takođe je upozorio da ćemo, ukoliko Rusija nastavi sajber napade i druge agresivne akcijae prema SAD, "odgovoriti adekvatno".

Prema riječima visokog zvaničnika administracije, koji je želio da ostane anoniman, Bajden se nada da će pronaći mala područja dogovora sa ruskim predsjednikom, uključujući potencijalni povratak ambasadora u Vašington i Moskvu, koji su povučeni prije nekoliko mjeseci.

Bajden takođe želi da postigne napredak u novom sporazumu o kontroli naoružanja između dvije države, nakon što je Rusija u januaru pristala na petogodišnje produženje postojećeg.

Američki predsjednik planira da pokrene pitanja od sajber napada do navodne umešanosti Rusije u vazdušnu pirateriju, kao i Putinovo postupanje prema ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, koji je zatvoren i otrovan u činu koji se doživljava kao politička odmazda zbog kritikovanja ruskog predsjednika.

Bonus video: