nije bilo povrijeđenih

Izraelska vojska napala Gazu iz vazduha, prvi put od prekida vatre u maju

Navedeno je i da su udari odgovor na zapaljive naprave bačene preko granice, te da je izraelska vojska spremna na sve "uključujući obnovu neprijateljstava zbog nastavka terorističkih aktivnosti iz pojasa Gaze"

2730 pregleda 0 komentar(a)
Snimak zgrada u Gazi iz aviona prije vazdušnog napada, Foto: Reuters
Snimak zgrada u Gazi iz aviona prije vazdušnog napada, Foto: Reuters

Izraelska vojska izvela je rano jutros niz udara iz vazduha na pojas Gaze zbog požara na jugu Izraela izazvanih balonima sa zapaljivim materijalom koje su palestinski ekstremisti puštali preko granice.

Bio je to prvi sukob ekstremističkih organizacija u Gazi i izraelske vojske od prošlomjesečnog rata koji je trajao 11 dana.

Izraelska vojska je saopštila da je spremna za mogućnost da nasilje ponovo izbije.

Snimci objavljeni u palestinskim medijima pokazuju kako su eksplozije osvjetlile nebo na sjeveru i na jugu pojasa Gaze prošle noći i da su napadnuti ciljevi vojnog krila Hamasa Brigada al Kasam.

U napadima nije bilo povrijeđenih, javio je palestinski medijski centar povezan sa Hamasom.

Izraelska vojska je kasnije saopštila da su gađane mete koje Hamas koristi za aktivnosti u Kan Junisu i Gaza Sitiju.

Navedeno je i da su udari odgovor na zapaljive naprave bačene preko granice, te da je izraelska vojska spremna na sve "uključujući obnovu neprijateljstava zbog nastavka terorističkih aktivnosti iz pojasa Gaze".

Udari iz vazduha na Gazu bili su prvi od prekida vatre 21. maja koji je stupio na snagu zahvaljujući posredovanju Egipta.

Prethodila im je napetost u Jerusalimu tokom jučerašnjeg marša hiljada ultranacionalista povodom godišnjice osvajanja istočnog dijela grada u Šestodnevom ratu 1967. godine, uprkos prijetnjama Hamasa da bi kontroverzna parada mogla dovesti do eskalacije nasilja.

Izraelska vojska je poslije tih prijetnji upozorila da će odgovoriti na svako kršenje suvereniteta, uključujući izazivanje požara.

Male grupe Palestinaca su takođe demonstrirale duž granice i jedan je zadobio lakše povrede metkom u nogu.

Bili su to prvi udari na Gazu otkako je vođa desničarske partije Jamina, Naftali Benet u nedjelju položio zakletvu za novog premijera Izraela.

On je i ranije govorio da će odgovor na puštanje balona sa zapaljvim materijalom biti isti kao na raketiranje.

Hamas je prethodno proglasio pobjedu poslije takozvanog Marša zastava u Jerusalimu tvrdeći da je otkrio novu formulu zastrašivanja Izraela, te da je zato izmijenjena ruta kojom su išli učesnici marša podalje od džamije Al Aksa i da je Izrael morao da razmjesti dodatne baterije za protivraketnu odbranu.

Marš koji se održava svake godine bio je zakazan za 10. maj, ali je tada prekinut raketnom vatrom iz Gaze poslije čega je počeo pomenuti rat.

Prije jučerašnjeg marša pojačana je bezbjednost i razmješteno 2.000 policajaca da obezbijedi paradu u Jeruslimu, a poslata su i pojačanja na drugu palestinsku teritoriju Zapadnu obalu i izmijenjene putanje aviona oko međunarodnog aerodroma Ben Gurion.

Novi ministar javne bezbjednosti Omer Barlev je pohvalio operativni plan ocijenivši da je parada završena bez većih incidenata.

Policija je uhapsila 17 Palestinaca kraj Starog grada Jerusalima jer su bacali kamenice i napadali policajce.

Palestinski Crveni polumjesec je saopštio da je ranjeno 33 Palestinaca.