Simbol slobode medija u kandžama Pekinga

Urednici lista „Epl dejli“ uhapšeni u do sada najdirektnijem napadu Pekinga na liberalne medije u Hong Kongu

11760 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Novinari u „Epl dejliju“, smjelom dnevnom listu u Hong Kongu, pripremali su se za neku vrstu napada.

Ovaj tabloid na kineskom jeziku - koji objavljuje tračeve o slavnim ličnostima, istrage o moćnicima i prodemokratske komentare - pod pojačanim je nadzorom vlasti od kako je prošlog avgusta uhapšen vlasnik Džimi Lai, koji je i dalje u zatvoru zbog učešća u protestima.

Ipak, upad 500 policajaca rano juče šokirao je ne samo zaposlene u „Epl dejliju“ već i novinare širom bivše britanske kolonije.

Rojters prenosi da su policajci zatvorili blok oko zgrade u kojoj se nalazi redakcija i štamparija „Epl dejlija“, ispraznili redakciju i pretresli računare i radne stolove. Uhapsili su pet rukovodilaca, uključujući i dvojicu glavnih urednika pod sumnjom za „dosluh sa stranim silama“.

Racija, zapljena novinarskog materijala i hapšenje novinara zbog navodnog kršenja godinu dana starog zakona koji je nametnuo Peking, u velikoj mjeri se smatra najdirektnijim napadom na slobodne medije u Hong Kongu od kako je Peking povratio kontrolu nad tim gradom 1997.

Zaposleni sada strahuju da bi 26 godina star dnevni list mogao biti zatvoren kazala su za Rojters dvojica urednika i Mark Sajmon, Laijeva desna ruka, koji je pobjegao u inostranstvo.

Konstantne glasine da će vlasti pokušati da „ugase“ Epl prije 1. jula, kada će kineski predsjednik Si Đinping predvoditi proslavu povodom 100. godišnjice Komunističke partije, sada djeluju realnije, kazao je Sajmon za britansku agenciju.

„I ja počinjem tako da mislim“, kazao je on u telefonskom razgovoru iz Sjedinjenih Država.

Redakcija je počela da se priprema za ofanzivu nakon što je načelnik policije u Hong Kongu u aprilu upozorio da će mediji koji ugrožavaju nacionalnu bezbjednost kroz „lažne vijesti“ biti pod istragom, kazala su četvorica reportera „Epl Dejlija“.

Moral je padao, a neki zaposleni su dali otkaz. Održavani su interni sastanci u cilju uvjeravanja zaposlenih i predstavljanja planova djelovanja. Većina zaposlenih je dobila kartice sa kontaktima advokata i uvjerenja kompanije da će svakoga podržati u pravnom smislu. Uvedene su posebne mjere za čuvanje novinarskog materijala u cilju zaštite izvora i podataka.

Sa poslovne strane, dok se kompanija mučila u finansijskom smislu i suočavala sa neizvjesnošću oko zakupa zgrade, preseljena su ne-medijska preduzeća kao i dobrotvorna fondacija kojom takođe upravlja Lai.

„Epl dejli“ je zbog zagovaranja demokratskih prava i sloboda postao trn u oku Pekinga od kako ga je Lai, tekstilni tajkun, osnovao 1995. List je uzdrmao medijsku scenu na kineskom jeziku u regionu i postao demokratska ikona na marginama komunističke Kine.

Bezbjednosni šef Hong Konga, Džon Li, kazao je da su uhapšeni dio „zavjere“ kako bi se iskoristio „novinarski rad“ u cilju uvođenja zapadnih sankcija Hong Kongu. „ Normalni novinari se razlikuju od ovih ljudi. Molim vas da ih se klonite”, kazao je Li.

On je dodao da vlasti poštuju medijske slobode, ali je izbjegao da odgovori na pitanje hoće li „Epl dejli“ biti zatvoren.

Međutim, upućeni u dešavanja u Hong Kongu predviđaju nove akcije.

„Kina razmišlja na način da bilo što može ugroziti nacionalne interese stoga oni stežu kontrolu nad svima“, kazao je jedan zvaničnik vlade koji se bavi pitanjima medija. „I dok sve to ne završe, neće biti popuštanja u procesu“.

Prošlogodišnji bezbjednosni zakon je bio prvi potez Pekinga da stavi Hong Kong na put autoritarizma. Prema tom zakonu sve što Peking smatra subverzivnim, secesionističkim, terorističkim i dosluhom sa stranim silama kažnjivo je doživotnim zatvorom.

„Ukoliko list nestane, to će produbiti strah i neizvjesnost povodom toga da li je Hong Kong i dalje slobodan grad“, kazao je za Rojters Kris Jeng, šef novinarskog udruženja Hong Konga.

Rajan Lo, koji je 2018. postao glavni urednik „Epl dejlija”, godinu dana prije nego što su u tom gradu izbili protesti protiv Pekinga, javno je kazao da on uprkos rizicima neće podnijeti ostavku.

Nekoliko sati prije njegovog hapšenja, ovaj smireni urednik sa naočarima i njegov zamjenik uputili su pismo čitaocima, „Želimo da budemo list za narod Hong Konga“.

„Epl djeli“ se smatra simbolom medijske slobode u svijetu u kojem se govori kineski jezik, čitali su ga disidenti i liberalnija kineska dijaspora, uporno pokrećući pitanje uspona autoritarizma Pekinga.

Kada su 4. juna vlasti zabranile tradicionalno godišnje bdenje u centru Viktorija parka u cilju obilježavanja masakra na Tjenanmenu, na naslovnici lista je pisalo: „Možete zatvoriti Viktorija park. Ali ne možete zaključati srca ljudi“.

Analitičari tvrde da bi se obračun sa medijima mogao proširiti, imajući u vidu nezajažljive napore Kine da stavi pod kontrolu grad nakon protesta 2019.

Uprkos jučerašnjoj raciji, pojedini novinari „Epl dejlija“ kažu da ih to neće zastrašiti.

„Neću dati otkaz“, kazao je za Rojters jedan novinar. „Mislim da kao novinar na ovo jedino mogu odgovoriti radeći svoj posao“.

EU: Kina koristi zakon da uguši nezadovoljstvo

Evropska unija i Britanija juče su osudile upad policije u prostorije „Epl dejlija“ navodeći da Kina koristi novi zakon kako bi ugušila nezadovoljstvo i ućutkala medije, a ne u cilju javne bezbjednosti. Upad „dodatno dodatno pokazuje kako se zakon o nacionalnoj bezbjednosti koristi za gušenje slobode medija i slobode izražavanja u Hong Kongu“, navela je u saopštenju portparolka EU Nabila Masrali.

„Od suštinske važnosti je da sva postojeća prava i slobode stanovnika Hong Konga budu potpuno zaštićena, uključujući slobodu štampe i izdavaštva“, kazao je juče britanski šef diplomatije Dominik Rab. „Sloboda medija je jedno od prava koje je Kina obećala da će poštovati u Zajedničkoj deklaraciji“, kazao je Rab govoreći o sporazumu kojim se garantuje autonomija Hong Kongu nakon što je London predao koloniju Kini 1997.

Bonus video: