Zadovoljni što Bajden vidi Rusiju kao veliku silu

Ruski komentatori promijenili mišljenje o predsjedniku SAD nakon samita u Ženevi

10323 pregleda 6 komentar(a)
Ostavio dobar utisak: Bajden na aerodromu u Ženevi, Foto: Reuters
Ostavio dobar utisak: Bajden na aerodromu u Ženevi, Foto: Reuters

Ruski mediji su mjesecima ismijavali predsjednika SAD Džoa Bajdena kao smotanog, zbunjenog i nekog čije vrijeme je prošlo.

Međutim, to se promijenilo u četvrtak, kada su neki komentarisali da je u Bijeloj kući konačno neko ko razumije potrebe i interese Rusije.

“Njujork tajms” piše da je Bajdenov samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pokrenuo slavlje u ruskim političkim emisijama kao i tiše izraze opreznog optimizma u spoljnopolitičkom establišmentu u Moskvi.

Čini se da u jednom dijelu postoji široka saglasnost: Bajden je predvidiviji i profesionalniji od Donalda Trampa i spremniji da ozbiljno shvati ruske interese od svojih skorijih prethodnika poput Baraka Obame, piše “Njujork tajms”.

“Odbačena je ranija doktrina, koju je iznio Obama, po kojoj je Rusija bila samo regionalna sila”, rekao je Konstantin Remčukov, urednik uticajnog lista “Nezavisimaja gazeta”.

Otkriveno je, smatra Remčukov, da je Rusija sila bez koje se ne može i sa kojom SAD “moraju razgovarati” i da Putin “nije više demonizovan” kao izgnanik.

Bajden je uoči samita rekao da je Putin “dostojan protivnik”, a u Ženevi je kazao da su Rusija i SAD “dvije velike sile”.

Putin nakon sastanka sa Bajdenom
Putin nakon sastanka sa Bajdenomfoto: Reuters

“On je prvi američki predsjednik nakon Hladnog rata koji ima adekvatne predstave o tome šta je Rusija i šta ona želi, i šta Sjedinjene Države mogu, a šta ne mogu učiniti s tim u vezi“, kazala je Kadri Lik, ekspertkinja za Rusiju u Evropskom savjetu za spoljne odnose u Berlinu. “Bajden se vrlo vješto pozicionira”.

I Putin je juče hvalio Bajdena, rekavši da je predsjednik SAD pogrešno prikazan u ruskim i američkim medijima kao nefokusiran i nejasan.

U obraćanju diplomcima univerziteta putem video linka, Putin (68) je imao samo lijepe riječi za Bajdena (78), za razliku od ruskih državnih medija koji ponekad prikazuju američkog predsjednika kao da se i fizički i mentalno muči da obavlja svoj posao.

“Želim da kažem da slika predsjednika Bajdena koju nude naši mediji, čak i američki mediji, nema nikakve veze s realnošću”, rekao je Putin diplomcima, prenio je Rojters.

“Imao je dug put, letio preko okeana i morao je da se nosi sa džet legom i vremenskom razlikom. Meni letjenje uvijek teško padne. Ali, on je bio veseo, razgovarali smo dva ili više sati”, rekao je Putin.

“Bajden je profesionalac i morate biti veoma pažljivi kada radite sa njim da ne biste nešto propustili. Oni ništa ne propušta, budite sigurni”.

Bajden i Putin su se u srijedu dogovorili da pokrenu pregovore o kontroli naoružanja i sajber bezbjednosti. Sastanak koji su obojica opisali kao pragmatičan, prije nego prijateljski, prošao je u znaku malih pomaka i velikih razlika.

Njhova spremnost da traže oblasti moguće saradnje, međutim, nudi određenu nadu za poboljšanje odnosa između dvije države.

Kremlj je ranije juče saopštio da je zadovoljan “pozitivnim” samitom i izdvojio je kao značajno zajedničko saopštenje kojim je naglašena potreba da se izbjegne nuklearni rat.

Dvojica lidera su dogovorili da vrate ambasadore u Moskvu i Vašington koji su povučeni pošto je kada je Bajden, na početku mandata, ponovio svoj opis Putina kao “ubice”.

Odnosi između Rusije i SAD su pali toliko nisko da je bilo nemoguće zamisliti ublažavanje tenzija u skorije vrijeme.

A Putin, koji poriče odgovornost za sajber napade i odbacuje kritike povodom obračuna Kremlja sa neistomišljenicima kod kuće, jasno je stavio do znanja da neće mijenjati bilo koju politiku.

Međutim, postoji nada da ta silazna spirala u odnosima, za koju su mnogi strahovali da bi mogla krenuti ka vojnom sukobu, može makar biti zaustavljena ako Moskva i Vašington ponovo počnu pregovore.

Ruski analitičari i zvaničnici koju odavno oštro kritikuju SAD zbog, kako kažu, nastojanja sa oslabi Rusiju, ocijenili su da Bajden priznaje da se mora baviti ruskim interesima.

“Sastanak lidera je u potpunosti opravdao najoptimističnija očekivanja i donio više rezultata u odnosima između sila nego svi drugi posljednjih decenija”, napisao je istaknuti komentator Timofej Bordačev na portalu Vzgljad koji je naklonjen Kremlju.

“Njujork tajms” ocjenjuje da su pohvale prokremaljskih komentatora na Bajdenov račun značajne zato što ruska elita odavno vidi demokrate kao dio “rusofobnog” američkog establišmenta za koji su demokratija i ljudska prava samo kodne riječi da opravdaju napade na Putina. U Bajdenu, međutim, neki Rusi vide iskusnog lidera jasno fokusiranog na svoje prioritete, poput domaćih problema i konkurencije sa Kinom, i za kojeg obračun sa Rusijom nije sam sebi cilj.

“Trebalo bi priznati da je predsjedništvo Džoa Bajdena donijelo stabilizaciju”, napisao je u listu “Komersant” Fjodor Lukjanov, spoljnopolitički analitičar koji savjetuje Kremlj. “I zbog njegove ličnosti i zato što jasno zna šta hoće”.

Portparol Kremlja je juče rekao da je na samitu takođe pripremljen teren za ono što je opisao kao zaista teške tehničke pregovore o potencijalnoj razmjeni zatvorenika između Rusije i SAD. Dmitrij Peskov, koji je prisustvovao samitu, rekao je da se on generalno odvijao onako kako je Rusija očekivala i da je sastanak, iz perspektive Kremlja, prošao bez problema.

“Prošao je prilično dobro, sa znakom plus”, rekao je Peskov za radio Eho Moskve.

“Bio je produktivan u smislu da su dvojica lidera imali šansu da direktno objasne svoje stavove, manje ili više shvate gdje mogu sarađivati i gdje trenutno mogu sarađivati zbog kategoričnih razlika u stavovima”, dodao je Peskov.

Ruski zamjenik premijera Sergej Rjabkov rekao je da Moskva očekuje da pregovori sa SAD o kontroli naoružanja počnu za nekoliko nedjelja.

Ublažavanje tenzija koristi i Putinovim oponentima

Aljona Getmančuk, direktorica istraživačkog instituta Centar nova Evropa u Kijevu, kaže da je zabrinuta da će Putinova deklarisana spremnost da se uključi u nove pregovore biti samo trik za sticanje prednosti u stalnom sukobljavanju sa Zapadom.

“Čak i ako bude nekih novih ideja ili novih predloga sa Putinove strane, koji bi mogli zvučati konstruktivno, to će biti pokušaj da se postave nove zamke za SAD ili za zapadne sile”, smatra ona.

Međutim, analitičarka Kadri Lik kaže da bi ublažavanje tenzija između Rusije i SAD moglo biti od pomoći i Putinovim oponentima, kako opoziciji u Rusiji tako i državama poput Ukrajine koje su u sukobljenim odnosima sa Kremljom.

Razlog je taj, smatra ona, što će Putin vjerovatno djelovati uzdržanije ako je uključen u pregovore na visokom nivou sa SAD.

“Mislim da je dobro za svakoga ako Rusija ima nešto da izgubi u svom odnosu sa SAD. Sa Trampom smo neko vrijeme bili u situaciji gdje nije imala šta da izgubi”, kazala je Lik.

Bonus video: