"POSTOJI ŠANSA"

Putin: Rješenje sukoba u Siriji zahtijeva ustupke svih, uključujući i vladu

"Sirijski narod treba sam da odredi svoju budućnost", poručio je Putin
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Bašar al Asad, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2017. 17:42h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da postoji "prava šansa" za okončanje sukoba koji razara Siriju od 2011. godine, ali i dodao da će rješenje zahtijevati ustupke od svih učesnika u sukobu, uključujući i sirijske vlasti predsjednika Bašara al Asada.

Putin je govorio u Sočiju na otvaranju mini samita posvećenom Siriji sa svojim kolegama iz Turske i Irana, Redžepom Tajipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem.

"Sirijski narod treba sam da odredi svoju budućnost... očigledno je da taj proces neće biti jednostavan i zahtijevaće kompromise i ustupke svih učesnika, uključujući i sirijsku vladu", rekao je Putin.

Putin je dodao da će Moskva, Teheran i Ankara preduzeti najaktivnije napore da taj posao bude što je moguće produktivniji.

Putin je rekao da postoji "prava šansa" za okončanje sukoba koji uništava Siriju od 2011. godine.

Putin, čija zemlja je glavna podrška sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, želi da pripremi period poslije sukoba u Siriji. Asad je uz podršku ruske vojske povratio veliki dio sirijske teritorije od pobunjenika i ekstremista.

"Pojavila se prava šansa za okončanje ovog građanskog rata koji traje više godina", rekao je Putin na otvaranju samita koji se održava nekoliko dana od novih pregovora o Siriji u Ženevi pod pokroviteljstvom UN, zakazanim za 28. novembar.

Putin je izrazio nadu da će dogovori koje bi te tri zemlje mogle da postignu na samitu pomogli da se "ojača teritorijalni integritet Sirije".

Rusija i Iran, saveznici vlasti u Damasku i Turska koja podržava sirijske pobunjenike pokrovitelji su procesa iz Astane, u okviru koga su uspostavljene četiri zone deeskalacije na sirijskoj teritoriji. To je doprinijelo da se smanje tenzije na terenu i da se oko pregvaračkog stola okupe predstavnici vlasti i opozicije da govore o vojnim pitanjima, dok su politički pregovori u Ženevi bili u zastoju.

Moskva sada želi da taj proces obuhvati i politička pitanja.

"Zahvaljujući naporima Rusije, Irana i Turske uspjeli smo da izbjegnemo raspad Sirije, da spriječimo da ona padne u ruke međunarodnih terorista i spriječimo humanitarnu katastrofu", rekao je Putin.

Turski predsjednik Erdogan rekao je da su rezultati postignuti u Astani važni ali nedovoljni i da treba sada dati važan doprinos ka političkom rješenju sukoba.

"Mislim da ćemo ovdje donijeti odluke od kritičke važnosti", dodao je Erdogan.

Iranski predsjednik Rohani rekao je da je uloga međunarodne zajednice da pomogne sirijskom narodu.

Trojica šefova država treba da razgovaraju o mogućem Kongresu nacionalnog sirijskog dijaloga gdje bi se okupili predstavnici vlasti i opozicije u Rusiji. Ta ideja predložena je krajem oktobra ali je sirijska opozicija odbacila, pošto je privrženija ženevskom procesu.

Još jedan kamen spoticanja na koji su naišle sve inicijative za nalaženje političkog rješenja je sudbina Bašara al Asada, koji je na vlasti od 2000. godine i koji je sada povratio jaku poziciju.

Putin je primio Asada u Sočiju u ponedjeljak. To je bila njegova prva posjeta Rusiji i inostranstvu od oktobra 2015. godine, neposredno pošto je Rusija pokrenula svoju vojnu intervenciju u Siriji, koja mu je pomogla da stekne prednost.

S druge strane sirijska opozicija pokušava da ujedini svoje stavove.Glavne frakcije počele su pregovore danas u Rijadu u prisustvu izaslanika UN za Siriju Stafana de Misture, koji je najavio da će sjutra posjetiti Moskvu.

Preporučujemo za Vas