TRIJUMFALNO SE VRATIO U ZEMLJU

Mnangagva: U Zimbabveu je na djelu nova demokratija, potreban nam je mir i poslovi, poslovi, poslovi

"Apelujem na sve ljude Zimbabvea da se ujedine. Mi smo svi Zimbabveanci"
45 pregleda 0 komentar(a)
Emerson Mnangagva, Foto: Reuters
Emerson Mnangagva, Foto: Reuters
02.02.2019. 11:01h

Budući lider Zimbabvea Emerson Mnangagva trijumfalno se danas vratio u zemlju i nekoliko sati kasnije pred razdraganim pristalicama u Harareu izjavio da je u Zimbabveu na djelu "nova demokratija".

U govoru ispred sjedišta vladajuće stranke ZANU-PF, gdje se okupio veliki broj ljudi, Mnangagva je kazao da je bio u stalnom kontaktu sa vojnim liderima zemlje u prethodne dve burne nedelje, otkako ga je bivši predsjednik Robert Mugabe smijenio s mjesta potpredsjednika Zimbabvea.

"Apelujem na sve ljude Zimbabvea da se ujedine. Mi smo svi Zimbabveanci. Potreban nam je mir u zemlji i poslovi, poslovi, poslovi", rekao je Mnangagva, a navodi Asošiejted pres.

On će u petak položiti zakletvu kao novi predsjednik Zimbabvea, a na toj funkciji ostaće do redovnih izbora sljedeće godine, odnosno do isteka Mugabeovog mandata.

Mnangagva je danas govorio i o pokušajima da bude ubijen, uključujući i trovanje u avgustu. Prije govora je malo zaplesao, na oduševljenje pristalica, a uz njega su bila dva tjelohranitelja.

Ushićena masa u Harareu slavila je povratak i prvo javno obraćanje Mnangagve. Neki su nosili njegove slike i transparente na kojima je pisalo "Naš heroj, naša nada" i "Dobrodošao nazad, heroju naš".

Mnangagva (75), bivši sudija i ministar odbrane, decenijama je bio u vrhu Mugabeovih bezbjednosnih službi, zbog čega je dobio nadimak Krokodil. Brojne pristalice opozicije vjeruju da je stajao iza ubistava hiljada ljudi koje je vojska izvršila '80-ih godina.

U posljednje vrijeme je koristio pomirljivu retoriku, navodeći da svi Zimbabveanci treba da rade zajedno da bi zemlja napredovala.

Dugogodišnji predsjednik Mugabe (93), na vlasti od 1980. godine, smijenio je 6. novembra s mjesta potpredsjednika Mnangagvu koji je odmah napustio zemlju.

Vojska Zimbabvea je prošle nedjelje preuzela kontrolu nad zemljom i stavila u kućni pritvor Mugabea. Njega je u nedjelju sa svog čela smijenila partija ZANU-PF i za svog novog lidera izabrala Mnangagvu.

Mugabe je juče podnio ostavku, pošto je parlament pokrenuo proceduru za njegov opoziv, a Mnangagva se danas vratio u Zimbabve.