nestašica goriva, ljekova i medicinskih proizvoda naljutila građane

Demonstracije u Libanu zbog siromaštva

Svjetska banka je krizu opisala kao jednu od najgorih u svijetu u posljednjih 150 godina. To je i posljedica političkog zastoja zbog kojeg Liban nema vladu od avgusta prošle godine

2661 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Libanska vojska se rasporedila u libanskom gradu Tripoliju oko glavnih državnih institucija poslije noći protesta i nereda zbog pogoršanja životnih uslova, u kojima je povrijeđeno nekoliko demonstranata i 10 vojnika.

Demonstranti su prošle noći napali nekoliko državnih institucija u tom gradu, ali državna novinska agencija rekla je da su Tripoli i drugi gradovi danas mirni.

U subotu je u cijelom Libanu bilo protesta jer se ekonomska kriza pogoršava. Svjetska banka je krizu opisala kao jednu od najgorih u svijetu u posljednjih 150 godina. To je i posljedica političkog zastoja zbog kojeg Liban nema vladu od avgusta prošle godine.

Najveći protesti bili su u južnom lučkom gradu Sidonu i u Tripoliju, drugom po veličini i najsiromašnijem libanskom gradu. Sporadični protesti i blokada puteva bili su u glavnom gradu, Bejrutu.

Liban pati od velike nestašice osnovnih proizvoda, uključujući gorivo, ljekove i medicinske proizvode, što je naljutilo građane.

Libanska valuta dostigla je u subotu rekordno nisku vrijednost: 18.000 funti za jedan američki dolar. Funta je izgubila više od 90 odsto vrijednosti tokom krize.

U oktobru 2019. demonstranti su pozvali na uklanjanje političke klase koja je držala zemlju od kraja građanskog rata 1975-90, optuživši ih za korupciju i loše upravljanje čime su upropastili privredu.

Vojska je saopštila da su prošle noći izgrednici na motociklima bacali šok-bombe na vojnike u Tripoliju i povrijedili devetoricu, a jedan vojnik je povrijeđen kamenom.

Očekuje se da se situacija u Libanu neće popraviti jer su političke prepirke predsjednika Mišela Auna i mandatara Saada Haririja spriječile formiranje vlade još otkako je Hariri imenovan u oktobru. Pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom oko ekonomske krize obustavljeni su od prošle godine.

Svjetska banka je saopštila da će se bruto domaći proizvod Libana ove godine smanjiti za 9,5 odsto, a 2020. se smanjio za 20,3 odsto i za 6,7 odsto 2019. godine.

Desetine hiljada ljudi izgubile su posao od kraja 2019. godine u toj maloj zemlji sa šest miliona stanovnika, računajući i milion izbjeglica koje su došle iz Sirije. Više od polovine stanovništva živi u siromaštvu.