„Mršavi” Kim ima propagandnu vrijednost

Kada se Kim početkom juna pojavio u državnim medijima, nakon što više od mjesec dana nije viđen u javnosti, analitičari su primijetili da je zglob na kojem drži sat tanji nego ranije, što je izazvalo spekulacije oko zdravlja lidera koji čeličnim stiskom vlada Sjevernom Korejom.

6755 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Rijetko pominjanja zdravstvenog stanja 37-godišnjeg Kim Džong Una u medijima Sjeverne Koreje moglo bi imati za cilj predupređivanje spekulacija i naglašavanje zajedničke žrtve usljed nestašica hrane, tvrde analitičari.

Državni mediji, koji su pod strogom kontrolom vlasti, u petak su objavili izjavu neidentifikovanog građanina Pjongjanga koji je kazao da je svima u Sjevernoj Koreji srce slomljeno nakon što su vidjeli fotografije na kojima Kim izgleda „mršavo“.

Kada se Kim početkom juna pojavio u državnim medijima, nakon što više od mjesec dana nije viđen u javnosti, analitičari su primijetili da je zglob na kojem drži sat tanji nego ranije, što je izazvalo spekulacije oko zdravlja lidera koji čeličnim stiskom vlada Sjevernom Korejom.

„Ukoliko su inostrani posmatrači primijetili promjene u Kimovom izgledu, onda se možete kladiti da su to primijetili i stanovnici Sjeverne Koreje i to još brže“, kazao je za Rojters Kristofer Grin, ekspert za Koreju na Leidan univerzitetu u Holandiji.

Ostaje nejasno da li je Kim smršao zbog bolesti, ili je odlučio da je krajnje vrijeme da smanji kilažu i poboljša formu. Namjera izvještavanja državnih medija takođe je nejasna, kazala je Dženi Taun, direktorka američkog Projekta 38 Sjever, koji prati dešavanja u Sjevernoj Koreji.

„Čudno je što su ga prikazali u odjeći koja mu ne pristaje, kao da su htjeli da naglase gubitak kilaže“, kazala je ona za britansku agenciju.

Kim je priznao da je situacija sa hranom u zemlji „napeta“ i da bi se mogla pogoršati ukoliko ove godine podbaci prinos žitarica, što će pojačati ekonomske probleme usljed samonametnutih ograničenja koja su praktično zaustavila trgovinu.

„Najvjerovatniji razlog zbog kojeg bi pominjali gubitak kilaže na ovaj način, po mom mišljenju, u vezi je sa mjerama na granici zbog kovida-19“, kazao je Čed O Kerol, izvršni direktor Grupe za procjenu rizika u Koreji sa sjedištem u Seulu.

„Nezavisno od razloga Kimovog naglog mršanja, izgleda da postoji propagandna vrijednost u pokazivanju da čak i lidera Sjeverne Koreje pogađa nestašica hrane koja pogađa zemlju u ovom trenutku“.

Režim je možda od početka namjeravao da naglasi činjenicu da Kim radi naporno za narod u vremenu poteškoća, ili je ta poruka možda nenamjerna posljedica Kimovog izgleda, kazao je Grin.

„Bitno je da je režim Sjeverne Koreje dobio dojave od mnogih, mnogih doušnika da se o Kimovom stanju raspreda među običnim građanima“, kazao je on.

„Onda su oni odlučili da odgovore kreiranjem propagandne strategije kako bi postojeću javnu diskusiju iskoristili u korist režima“. „Pseudo anketa“ - pažljivo inscenirana od strane državnih medija kako bi izgledala autentično - poput ove sa neimenovanim stanovnikom Pjongjanga, uobičajena je taktika medija u Sjevernoj Koreji, dodao je Grin.

Nije uobičajeno, ali se dešavalo da sjevernokorejski mediji pomenu zdravlje lidera. Nakon što se 2014. duže vrijeme nije pojavljivao u javnosti, objavljeno je da Kim - koji je naslijedio funkciju od oca i djeda - pati od nelagode.

Početkom 2020. spekulacije o Kimovom zdravlju su eksplodirale nakon što nije prikazan na snimcima sa obilježavanja godišnjice od rođenja osnivača države Kim Il Sunga. Državni mnediji nijesu pominjali niti objašnjavali njegovo odusustvo, uprkos spekulacijama i glasinama u stranim medijima.

Južnokorejska špijunska agencija je u maju 2020. objavila da Kim uobičajeno obavlja dužnosti, ali da je smanjio javnu aktivnost zbog straha od koronavirusa.

Budući da planovi o Kimovom nasljedniku nijesu jasni, iznenadno pogoršanje Kimovog zdravlja moglo bi izazvati haos u 76 godina starom sistemu nasljeđivanja funkcije lidera.

„Dosta je smršao, a njegovo zdravlje je važno za funkcionisanje i sudbinu države, zbog toga se to tako pomno prati“, kazala je Taunova. N. B.

Zdravstveno stanje lidera je tabu tema

Smrt Kim Džong Ila, oca Kim Džong Una, od srčanog udara objavljena je 19. decembra 2011. godine, a državni mediji su izvijestili da je on preminuo 17. decembra.

Prema tadašnjem izvještavanju sjevernokorejskih medija, njegovu smrt pratio je oštar pad temperature, ožalošćeni medvjedi i jata svraka.

Djed Kim Džong Una, osnivač Sjeverne Koreje Kim Il Sung imao je veliku i neoperabilnu izraslinu na pozadini vrata zbog čega je državnim medijima bilo zabranjeno da ga snimaju iz određenih uglova.

Kim Il Sung je vladao Sjevernom Korejom do smrti 1994. godine.

Bonus video: