U Kanadi izmjereno 49,5 stepeni, na desetine umrlih zbog toplotnog talasa

Kanada je 29. juna oborila temperaturni rekord treći dan zaredom - 49,5 stepeni Celzijusa u Litonu, Britanska Kolumbija

5017 pregleda 1 komentar(a)
zabilježene rekordne temperature, Foto: REUTERS
zabilježene rekordne temperature, Foto: REUTERS

Toplotni talas u Kanadi u kojem se bilježe rekordi u visokim temperaturama doveo je do smrti desetina ljudi, javlja britanski BBC.

U području Vankuvera policija je reagistrovala više od 130 iznenadnih smrtnih slučajeva od petka, 25. juna. Većina su bili starije osobe ili su imali zdravstvene tegobe, a vrućina je u mnogim slučajevima doprinosila pogoršanju njihovog stanja, prenosi Slobodna Evropa.

Kanada je 29. juna oborila temperaturni rekord treći dan zaredom - 49,5 stepeni Celzijusa u Litonu, Britanska Kolumbija.

Američki sjeverozapad takođe je zabilježio rekordne nivoe temperature - i niz smrtnih slučajeva.

Stručnjaci kažu da se očekuje da će klimatske promjene povećati učestalost ekstremnih vremenskih prilika, poput vrućina. Međutim, povezivanje bilo kojeg pojedinačnog događaja sa globalnim zagrijavanjem je komplikovano, piše BBC.

"Neophodno je da se međusobno provjeravamo tokom ovih ekstremnih vrućina. Nikada ovako nešto nismo doživjeli. Nažalost, preminulo je na desetine ljudi", rekao je Mike Kalanj, portparol policije na području Vankuvera.

U Litonu u ponedjeljak je izmjereno rekordnih 47.9 Celzijusa, objavila je lokalna meteorološka služba na Tviteru.

Već u nedelju izmjereno je 46.6 stepeni Celzijusa, čime je srušen kanadski rekord od 45 stepeni Celzijusa u Midaleu 1937. godine.

U brojnim područjima u Sjevernoj Americi, uključujući saveznu državu Oregon na zapadu Sjedinjenih Država, zabilježene su rekordne lokalne temperature iznad 40 stepeni Celzijusa za vrijeme nedavnog toplotnog talasa.

Očekuje se nastavak visokih temperatura. Environment Canada objavila je upozorenje za Britansku Kolumbiju, Albertu i nekoliko dijelova Saskačivana, Jukona i Sjeverozapadnih teritorija.

"Produžen, opasan i nezabilježeni talas vrućine nastaviće se čitavu sedmicu i biće sve gori", upozorila je agencija.

"Toplije je u dijelovima na zapadu Kanade nego u Dubaiju", rekao je David Filips, glavni klimatolog.

Bonus video: