Život žena u sjevernokorejskoj vojsci: Silovanja nijesu mogle da dokažu, prestajala bi im menstruacija...

"Nije bilo tople vode. Povezali bi crijevo na planinski izvor i tako vodu direktno sprovodili. Tako bi kroz crijevo ulazile i žabe i zmije"
124 pregleda 21 komentar(a)
žene, vojnici, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
žene, vojnici, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.11.2017. 10:18h

Bivša pripadnica sjevernokorejske vojske Li So Jeon kaže da je život žena u četvrtoj najvećoj svjetskoj militarnoj grupaciji bio toliko težak da većina ubrzo prestane da dobija menstruaciju. Silovanja, kako kaže, nijesu bila ništa neuobičajeno za žene sa kojima je služila.

Tokom deset godina služenja vojske (1992-2001) Li je spavala u sobi sa još 12 drugih pripadnica vojske. Svaka je imala svoj ormarić u kome su čuvale uniforme. Na svakom su bile po dvije uramljene fotografije - jedna osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga, a druga njegovog nasljednjika Kim Džon-Ila.

"Nama kao žena je najgore bilo što se nijesmo mogle istuširati kako treba", kaže Li So Jeon, "Nije bilo tople vode. Povezali bi crijevo na planinski izvor i tako vodu direktno sprovodili. Tako bi kroz crijevo ulazile i žabe i zmije."

So Jeon, koja danas ima 41 godinu, odrasla je na sjeveru zemlje. Većina muškaraca iz njene porodice bili su vojnici. Kada je glad 1990-ih opustošila zemlju, So Jeon je počela da volontira - motivisana činjenicom da će svakog dana imati obezbijeđena tri obroka. Na hiljade drugih mladih žena je uradilo isto.

Žena se prisjeća da su dnevne obaveze muškaraca i žena bile skoro iste.

"Nakon šest mjeseci službe, prestajala nam je menstruacija zbog slabe ishrane i konstantnog stresa. Moje koleginice su uglavnom govorile da su srećne zbog toga. Govorile su da bi im mjesečni ciklus samo pogoršao situaciju,"

Li So Jeon kaže da nije silovana tokom svog boravka u vojski, ali da mnoge njene koleginice jesu.

"Komandant bi bio u svojoj sobi i silovao bi žene koje su bile pod njegovom komandom. To bi se dešavalo iznova i iznova..."

Sjevernokorejska vojska kaže da je seksualno zlostavljanje težak zločin, sa zatvorskom kaznom do sedam godina ukoliko se dokaže da djelo počinjeno.

"Ali ljudi skoro nikada nijesu bili volji da svjedoče o tome. Tako da bi muškarci uglavnom prošli nekažnjeno", kaže ona.

I Džulijet Morilot je bila u sjevernokorejskoj vojci. I ona kaže da su žene bile u užasnom stanju.

"Jedna od djevojaka (20) sa kojima sam razgovarala mi je rekla da je toliko trenirala da joj menstruacija izostaje već dvije godine", priča Džulijet.

2015. godine je saopšteno da sve žene u Sjevernoj Koreju moraju od 18. godine služiti vojsci sedam godina.

Vlada Sjeverne Koreje je tada saopštila da će svim jedinicama dijelit sanitarni brend "Daedong".

"To je zato što žele da se iskupe za prošlost", kaže jedna od žene, "Moguće da žele da podignu moral ženama i učine da pomisle 'Vau, brinuće se o nama'."

Uprkos najavama, žene vojnici u Sjevernoj Koreji stacionirane su daleko od gradova. Nemaju uvijek pristup privatnim toaletima, a često moraju da obave nuždu pred muškarcima.

Bonus video: