Mnangagva pozvao Mugabea da podnese ostavku: Većina ministara ignoriše predsjednika

Kontroverznog predsjednika Zimbabvea optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima
0 komentar(a)
Robert Mugabe, Foto: Reuters
Robert Mugabe, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2017. 13:59h

Većina ministara je ignorisala poziv predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea da dođu na sastanak kabineta.

Došlo je svega pet ministara i državni tužilac, dok je 17 ministara otišlo na sastanak povodom procedure za impičment.

U Harareu je danas počela sjednica parlamenta Zimbabvea na kojoj će biti razmotren zahtjev za smjenu Mugabea.

"Smatram da je predlog prihvatljiv", rekao je predsjednik Skupštine Zimbabvea Džejkob Mudenda, pred oba doma parlamenta.

On je rekao da je "predlog bez presedana" u istoriji Zimbabvea od sticanja nezavisnosti te zemlje 1980. godine.

Bivši potpredsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva pozvao je danas Mugabea da podnese ostavku i tako dozvoli zemlji da "krene naprijed".

Robert Mugabe je u nedelju smijenjen sa mjesta predsjednika Zanu-PF i juče je istekao rok koji mu je dat da podnese ostavku na mjesto šefa države.

Stranka je najavila da će pokrenuti proceduru za impičment, a BBC je javio da će Zanu-PF zahtjev za opoziv danas podneti Parlamentu.

Mnangagva, koji je napustio Zimbabve pošto je smijenjen 6. novembra, proslijedio je novinarima saopštenje u kojem poziva Mugabea da podnese ostavku.

Smjena Mnangagve podstakla je vojsku da preuzme kontrolu nad glavnim gradom i smjesti predsjednika Mugabea u kućni pritvor.

Emerson Mnangagva je naveo i da se neće vraćati u Zimbabve "dok mu ne bude garantovana bezbjednost".

Kontroverznog predsjednika Zimbabvea optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Bonus video: