Snage SAD bombardovale fabrike za proizvodnju droge u Avganistanu

"Na tom području nema nikakvih fabrika droge. Oni (SAD i avganistanska vlada) samo žele da prikriju da su bombardovali civile", napisao je na Twitteru Kari Jusuf Ahmadi, portparol talibana
57 pregleda 0 komentar(a)
Džon Nikolson, Foto: Reuters
Džon Nikolson, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2017. 17:05h

Snage SAD-a bombardovale su nekoliko pogona za proizvodnju droga u Avganistanu, objavio je američki komandant i čelnik NATO snaga u toj zemlji.

"Napadi su bili usmjereni na izvore finansija talibana", rekao je general Džon Nikolson i dodao da će se takvi napadi nastaviti.

Zajednička operacija sa avganistanskim snagama sprovedena je u nedjelju veče u južnoj pokrajini Helmand, rekao je Nikolson.

Helmand nije samo centar proizvodnje droge u Avganistanu, gdje se proizvodi 80 do 90 odsto svjetskog opijuma, nego je i najveće uporište talibana u Avganistanu, prenosi agencija Hina.

Kancelarija predsjednika Avganistana je objavila da je u Helmandu uništeno osam fabrika za preradu narkotika.

Kari Jusuf Ahmadi, portparol talibana, odbacio je te tvrdnje.

"Na tom području nema nikakvih fabrika droge. Oni (SAD i avganistanska vlada) samo žele da prikriju da su bombardovali civile", napisao je na Twitteru.

Prema Savjetu bezbjednosti UN-a, 400 miliona dolara, koliko se procjenjuje da su talibani prošle godine zaradili trgovinom drogom, predstavlja oko polovinu ukupnih prihoda pobunjenika.

Avganistan je ove godine proizveo najviše opijuma u svojoj istoriji - procjenjuje se 9.000 tona, objavila je prije nekoliko dana kancelarija UN-a za droge i kriminal.

S obzirom na prošlogodišnjih 4.800 tona, to je povećanje od 87 odsto proizvodnje opijuma najvećega svjetskog proizvođača, navodi se u izvještaju.

Ukupno 328.000 hektara zemlje iskorišćeno je kultivisanje opijuma, navodi se u izvještaju, što je povećanje od 63 odsto u poređenju sa 2016. godinom.

Bonus video: