Vječito obaranje ruku progresivaca i konzervativaca

Legalizacija marihuane i rat protiv droge u Meksiku: Zemlja krvari u sukobima narko-kartela sa državom...

U ponedjeljak se uključio i Vrhovni sud Meksika koji je preglasavanjem – osam naprema tri – proglasio zabranju konzumiranja marihuane protivustavnom

5655 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odavno je planirana legalizacija posjedovanja marihuane u Meksiku.

No malo izborne kampanje, malo lobiranja, i političke elite do danas otežu donošenje takvog zakona. Sada se umiješao Vrhovni sud.

Borba da se građanima dopusti uzgoj i uživanje marihuane u Meksiku prerasla je u vječito obaranje ruku progresivnih i konzervativnih snaga.

To se dešava u zemlji koja krvari u sukobima narko-kartela sa državom, novinarima i kritičarima.

U ponedjeljak se uključio i Vrhovni sud Meksika koji je preglasavanjem – osam naprema tri – proglasio zabranju konzumiranja marihuane protivustavnom.

Sud je naložio kongresu da legalizuje kanabis.

"Čak ni u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji najviši sudovi nisu zauzeli tako jasan stav, rekavši da konzumiranje marihuane spada u pravo na slobodan razvoj ličnosti", kaže za Dojče vele (DW) Liza Sančez, direktorka organizacije "Ujedinjeni Meksiko protiv kriminala", koja pozdravlja odluku suda.

No i kod nje strepnja sustiže nadu.

Sančez se žali na "nekompetentnost poslanika". "Političari još nisu razumjeli temu ili ne žele da je razumeju, još uvek su na snazi brojni tabui."

Razočarani predsjednikom

Ovog proljeća su lobisti iz privrede i vojske praktično stopirali gotov zakon o legalizaciji. Vlada šalje protivrečne signale.

Na osnovu odluke suda, građani sada mogu podnijeti zahtjev za licencu Državnoj komisiji za zaštitu od zdravstvenih rizika i ta licenca im mora biti odobrena, što je do sada bila rijetkost.

No nadalje će vladati neizvjesnost. Jer, krivični zakonik i dalje predviđa kazne za proizvodnju, trgovinu ili posjedovanje više od pet grama marihuane.

"Dio političke elite je konzervativan, uključujući i predsjednika", kaže Zara Snap, osnivačica Istraživačkog instituta za politiku prema drogama i mir.

"Oni se boje legalizacije i ne vjeruju u njene prednosti. Za nas, koji smo glasali za Pokret nacionalne obnove nadajući se progresivnoj agendi, ovo je malo razočaravajuće", kaže Snap za DW.

Pomenuta stranka ima većinu u parlamentu, te Andresa Manuela Lopeza Obradora na funkciji predsjednika države.

Podijeljeno je i javno mnjenje.

Prema anketi koju je u aprilu objavio list El Financiero, prvi put tijesna većina od 52 odsto podržava legalizaciju kanabisa.

No takve ankete iz godine u godinu pokazuju promjene raspoloženja građana.

Aktivisti koji se zalažu za legalizaciju marihuane išli su pred sudove, i u posljednjih nekoliko godina izdejstvovali presude koje tjeraju zakonodavca da djela.

Prema sudskim odlukama, zakon o legalizaciji morao je biti gotov do ovog aprila.

Ali, u junu su u Meksiku bili regionalni i parlamentarni izbori, i nijedna partija nije na ovoj temi htjela da prokocka glasove.

"Predsjednik Lopez Obrador je javno priznao da je njegov kabinet posvađan oko ove teme i da je zato prikočen zakonodavni proces", kaže Liza Sančez.

Ko će smjeti da sadi?

"Zakonski predlog iz Senata znatno je promijenjen amandmanima u Donjem domu parlamenta, nakon intervencije iz više ministarstava", dodaje Zara Snap.

Prvobitni predlog je, kaže, bio socijalniji jer je predviđao licence za proizvodnju kanabisa za indigeno stanovništvo i seoske zajednice, kao i svakome za ličnu upotrebu.

Iz Donjeg doma je pak izašao predlog zakona koji favorizuje komercijalne proizvođače.

Lopez Obrador i uticajne snage bezbjednosti takođe su protiv legalizacije.

"Oni koriste krivično djelo posjedovanja droge kao prevenciju zločina", kaže Sančez.

Prema njenim riječima, nije rijetkost da policija osumnjičenim kriminalcima, protiv kojih nema dokaze, podmetne marihuanu kako bi ih poslala u zatvor.

Poslije odluke Vrhovnog suda na potezu je opet Kongres.

"Ovo je velika šansa za Meksiko", kaže Snap, šansa da se promijeni paradigma u odnosu prema drogama.

Ona se nada da je to šansa i da se zaustavi krvoproliće.

Više od 275.000 Meksikanaca je umrlo nasilnom smrću od početka rata protiv droge prije petnaest godina.

Snap priželjkuje podršku iz Sjedinjenih Država.

Iako je tamo 19 federalnih država već legalizovalo marihuanu, iz Vašingtona ni pod administracijom Džoa Bajdena nema ohrabrenja Meksiku da učini isto.

"Legalizacija marihuane nije čarobni štapić", dodaje Zara Snap.

Ali, kaže, ozakonjenje ove supstance poboljšalo bi životne uslove najsiromašnijeg svijeta u Meksiku, onih koji danas pate jer su kriminalizovani zbog posjedovanja ili uzgoja kanabisa.

Preporučujemo za Vas