Haitijem nema ko da upravlja

"Nemamo parlament. Imamo premijera koji više nije premijer. Vrhovni sudija je mrtav. Policija se raspada. Bande haraju ulicama Port O Prensa. Dakle niko istinski ne upravlja... mislim da će to dovesti do daljeg haosa", kazao je Faton

11331 pregleda 7 komentar(a)
U napadu na predsjednika Haitija ranjena je i njegova supruga Martina, koja je u kritičnom stanju, Foto: Rojters
U napadu na predsjednika Haitija ranjena je i njegova supruga Martina, koja je u kritičnom stanju, Foto: Rojters

Ubistvo predsjednika Haitija Žovenela Moiza tokom noći u srijedu u njegovoj privatnoj rezidenciji izazvalo je međunarodnu osudu i strahove od izbijanja haosa u toj siromašnoj karipskoj državi.

Ubistvo se poklopilo sa porastom nasilja bandi u Port o Prensu proteklih mjeseci podstaknutog humanitarnom krizom i političkim neredima. Rojters piše da su usljed nasilja mnoge četvrti u prijestonici postale zabranjene zone.

Vršilac dužnosti premijera Klod Žozef kazao je u televizijskom obraćanju nakon zasjedanja kabineta da je vlada proglasila vanredno stanje usljed konfuzije oko toga ko će preuzeti kontrolu nad zemljom. „Moji sunarodnici - ostanite mirni jer je situacija pod kontrolom“, kazao je on.

Predsjednikova supruga, 53-godišnja Martina Moiz, takođe je ranjena u napadu koji se dogodio oko jedan sat poslije ponoći po lokalnom vremenu u njihovoj kući iznad Port O Prensa. Ambasador Haitija u SAD, Bočit Edmond sinoć je kazao da je njeno stanje kritično i da je ona evakuisana na liječenje u Majami.

„Prema prvim informacijama napad je sprovela grupa ljudi koji su govorili engleski i španski jezik. Bili su naoružani visokokalibarskim oružjem“, kazao je Žozef u obraćanju naciji opisujući ubistvo kao „varvarski čin“. Lokalni mediji su objavili da prve informacije ukazuju da su u napadu učestvovali strani državljani.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, čiju autentičnost Rojters nije mogao da potvrdi, napadači tvrde da su agenti američke Uprave za suzbijanje droge (DEA) dok ulaze u Moizovu rezidenciju.

„Ovo je dobro organizovani napad“, kazao je ambasador Edmond za Gardijan. „Lažno su se predstavili kao DEA agenti i rekli da su dio DEA operacije“, kazao je Edmond.

„Zgranut sam ovim događajem”, kazao je Robert Faton, koji se bavi politikom Haitija na Univerzitetu u Virdžiniji. „Nije mi jasno kako neko prosto uđe u rezidenciju predsjednika i ubije ga - a zatim ode. To je veoma čudno. Ne znam ko ima koristi od toga...”, kazao je Faton i dodao da u modernoj istoriji nije bilo ubistava predsjednika. „Imali smo niz pučeva - ali ubiti predsjednika je nešto potpuno drugo... tako nešto nijesmo vidjeli na Haitiju”.

Žozef, koji je zatražio hitni sastanak Savjeta bezbjednosti UN, juče je kazao da policija i vojska drže pod kontrolom bezbjednosnu situaciju. Međunarodni aerodrom u Port O Premsu juče je zatvoren, prenijeli su lokalni mediji.

Međutim, budući da je Haiti politički polarizovan i suočen sa humanitarnom krizom i glađu, strah od izbijanja haosa se širi.

Dominikanska Republika je juče zatvorila zajedničku granicu sa Haitijem na karpiskom ostrvu Hispaniola i pojačala obezbjeđenje.

„Ovaj zločin je napad protiv demokratskog poretka na Haitiju i u regionu“, kazao je predsjednik Dominikanske Republike Luis Abinader.

Lideri širom svijeta osudili su napad i pozvali na smirenost. „Spremni smo da pomognemo dok nastavljamo da radimo za bezbjedni i sigurni Haiti“, kazao je predsjednik SAD Džo Bajden nazivajući ubistvo gnusnim a situaciju zabrinjavajućom.

Ostaje nejasno ko će naslijediti Moiza na funkciji predsjednika. On je ove nedjelje imenovao novog premijera koji tek treba da položi zakletvu. Predsjednik Vrhovnog suda - koji je prema ustavu Haitija takođe kandidat za nasljednika preminuo je prošlog mjeseca od kovida-19, a njegov nasljednik još nije izabran.

Haiti, država od oko 11 miliona stanovnika i najsiromašnija na zapadnoj hemisferi, pokušava da postigne stabilnost od pada Duvaljeove diktature 1986.

Mirovna misija UN - koja je trebalo da povrati red nakon što je u pobuni 2004. zbačen predsjednik Žan Bertran Aristide - okončana je 2019. dok je zemlja još bila u haosu.

Proteklih godina Haiti je pogodio i niz prirodnih katastrofa i još nosi ožiljke od velikog zemljotresa 2010.

Nakon što je preuzeo dužnost predsjednika 2017. Moiz, izvoznik banana koji je postao političar, suočio se sa žestokim protestima zbog optužbi za korupciju i njegovog upravljanja ekonomijom.

Ove godine, opozicioni lideri su ga optužili da pokušava da uvede diktaturu autoritarnim stilom vladanja i prekoračenjem mandata. On je odbacivao te optužbe.

Moiz je vladao dekretom više od godinu dana nakon što u zemlji nijesu održani parlamentarni izbori, a pokušao je da progura kontroverznu ustavnu reformu za koju je tvrdio da će konačno riješiti probleme koji uzrokuju nestabilnost na Haitiju.

SAD, koje su juče zbog bezbjednosne situacije zatvorile ambasadu u Haitiju, saopštile su da rade procjene o „tragičnom napadu“ i da su „spremne da pruže potrebnu podršku“. SAD, koje su najveći donator pomoći Haitiju i značajno utiču na politička dešavanja u toj zemlji, 30. juna su osudile „sistemsko kršenje ljudskih prava, osnovnih sloboda i napade na novinare u toj zemlji“. Bajdenova administracija pozivala je vladu Haitija da se suprotstavi jačanju bandi i porastu nasilja.

Bonus video: