"trenutno dostupni ograničeni podaci o trajanju zaštite"

SZO: U ovom trenutku nije poznato da li je treća doza vakcine protiv koronavirusa potrebna

Kompanija Fajzer najavila je da će uskoro tražiti od američkih regulatora odobrenje za treću dozu svoje vakcine, čija bi primjena u roku od 12 mjeseci od početka imunizacije po njima mogla značajno da ojača imunitet i pomogne u zaštiti od najnovijih mutacija virusa

5325 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da u ovom trenutku nije poznato da li su treće doze vakcina protiv kovid-19 potrebne kako bi se održala zaštita, dok se ne prikupi više podataka.

"Ne znamo da li su pojačivači kroz nove doze vakcine potrebni da bi se održala zaštita od kovid-19 dok se ne prikupe dodatni podaci, ali to pitanje je u razmatranju naučnika", kazali su iz SZO.

Navodi se i da su trenutno dostupni ograničeni podaci o tome koliko traje zaštita sa dvije doze vakcina i da nije poznato da li bi dodatna pojačana doza bila korisna i za koga, prenosi Tanjug.

Kompanija Fajzer najavila je da će uskoro tražiti od američkih regulatora odobrenje za treću dozu svoje vakcine, čija bi primjena u roku od 12 mjeseci od početka imunizacije po njima mogla značajno da ojača imunitet i pomogne u zaštiti od najnovijih mutacija virusa.

Naučni direktor Fajzera Mikael Dolsten rekao je da prvi podaci kompanije sugerišu da nivo antitijela kod ljudi raste pet do deset puta nakon treće doze, u poređenju sa njihovim brojem nakon primijenjene prve dvije, i da zato planiraju da zatraže od američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) hitno odobrenje za njenu upotrebu.

Nekoliko sati nakon najave Fajzera američki zdravstveni službenici izdali su saopštenje u kojem kažu da potpuno vakcinisanim Amerikancima još nije potrebna treća doza.

Američki zdravstveni regulatori su naglasili i da će odluka o eventualnoj trećoj dozi vakcina biti donijeta samo ako naučni podaci pokažu da je ona potrebna.