Lukašenko i Putin razgovarali o bližim odnosima Rusije i Bjelorusije

Bjeloruska ekonomija, već oslabljena pandemijom koronavirusa, dodatno je pogođena sankcijama koje je uvela Evropska unija jer je vlast Bjelorusije 23. maja prinudila jedan putnički avion na međunarodnoj liniji da sleti na aerodrom kod Minska da bi uhapsila opozicionog aktivistu Romana Prataseviča koji je bio među putnicima

6880 pregleda 10 komentar(a)
Putin i Lukašenko, Foto: REUTERS
Putin i Lukašenko, Foto: REUTERS

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je danas zahvalio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu za "ozbiljnu podršku iz Rusije" i naveo da će Bjelorusija uredno vraćati zajmove.

Putin je na sastanku u Sankt Petersburgu pohvalio Bjelorusiju kao "pouzdanog i stabilnog partnera".

Bjeloruska ekonomija, već oslabljena pandemijom koronavirusa, dodatno je pogođena sankcijama koje je uvela Evropska unija jer je vlast Bjelorusije 23. maja prinudila jedan putnički avion na međunarodnoj liniji da sleti na aerodrom kod Minska da bi uhapsila opozicionog aktivistu Romana Prataseviča koji je bio među putnicima.

Lukašenko je osudio sankcije i najavio da će u znak odmazde Bjelorusija prekinuti saradnju sa EU na zaustavljanju ilegalne migracije.

Litvanija, članica EU koja je pružila utočište bjeloruskim opozicionarima, optužila je bjeloruske vlasti da joj namjerno šalju migrante iz Iraka, drugih zemalja Bliskog Istoka i iz Afrike. Granična služba EU Fronteks se obavezala da će pojačati podršku Litvaniji kako bi pomogla da zaustavi plimu migranata koji stižu iz Bjelorusije.

Bjelorusiju su potresli višemjesečni protesti koje je pokrenuo Lukašenkov reizbor za šesti mandat na izborima u avgustu 2020. godine, za koje se smatra da su bili namješteni.

Vlasti su na demonstracije odgovorile masovnom represijom uz hapšenje više od 35.000 ljudi i prebijanje hiljada. Vodeće opozicione ličnosti su ili zatvorene ili primorane da napuste zemlju.

Bonus video: