demonatovao nedokazane tvrdnje tramp

Bajden osudio "veliku laž" o izbornoj krađi

"Čujte me jasno: u današnjoj Americi u toku je napad, pokušaj da se suzbije i ukine pravo glasanja na slobodnim i poštenim izborima", izjavio je predsjednik SAD

7798 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden, pod pritiskom američkih lidera za građanska prava, izjavio je u utorak da je "nacionalni imperativ" usvojiti sveobuhvatni zakon o glasačkim pravima koji je zakočen u Kongresu zbog protivljenja republikanaca.

Brojne države pod kontrolom republikanaca usvojile su zakone kojima se ili ograničava glasanje ili mijenjaju izborna pravila, poslije lažnih tvrdnji bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa da su predsjednički izbori 2020. bili pokradeni pomoću rasprostranjenih manipulacija u brojanju glasova.

U vatrenom govoru u Filadelfiji - gradu koji se smatra mjestom rođenja američke nacije - Bajden je, iako ga nije pomenuo po imenu, napao Trampa zbog lažnih tvrdnji o građi izbora.

"Čujte me jasno: u današnjoj Americi u toku je napad, pokušaj da se suzbije i ukine pravo glasanja na slobodnim i poštenim izborima", izjavio je predsjednik SAD.

"Velika laž je prosto to: velika laž", rekao je Bajden, aludirajući na nedokazane tvrdnje Trampa i njegovih pristalicama o izbornoj krađi.

Zakon o glasačkim pravima za koji se zalaže Bajden ima težak put u Kongresu, gdje su republikanci u Senatu uspjeli da blokiraju predsjednikove demokrate. Bajdenov fokus na toj temi, čak i ako zakon ne bude usvojen, omogućava mu da prikupi podršku među demokratskim biračima dok njegova stranka radi na tome da sačuva kontrolu nad Kongresom poslije izbora 2022, na sredini predsjednikovog mandata.

U govoru u Filadelfiji, Bajden je oštro kritikovao, kako je rekao, pokušaje da se potkopaju biračka prava, poredeći te pokušaje sa ranijim zakonima koji su sprečavali američke crnce i crnkinje da glasaju.

"Žele da toliko otežaju proces ... u nadi da ljudi uopšte neće glasati. To je smisao svega", rekao je Bajden.

Prema podacima Brenan Centra za pravdu u okviru Pravnog fakulteta Univerziteta Njujorka, najmanje 17 država je ove godine uvelo zakone kojima se ograničava pristup glasanju, a slični zakoni se razmatraju i u drugim državama.

Bajdenova Demokratska partija i grupe za građanska prava protive se tim restrikcijama, za koje kritičari kažu da su usmjerene protiv crnaca, Hispanaca i mlađih glasača koji su doprinijeli pobjedi demokrata. Mnogi republikanci pravdaju nove restrikcije kao način da se spriječe izborne prevare - fenomen za koji eksperti kažu da se rijetko događa u Sjedinjenim Državama.

Preporučujemo za Vas