POVRIJEĐENO Najmanje 28 osoba

U autobuskoj nesreći u Pakistanu, izazvanoj eksplozijom, 13 mrtvih, među njima 10 Kineza

Kineski inženjeri i građevinski radnici pomažu Pakistanu u izgradnji brane u Kohistanu

3847 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Autobuska nesreća koja se danas dogodila na sjeverozapadu Pakistana izazvana je eksplozijom, rekli su policijski i državni izvori navodeći da je stradalo najmanje 13 ljudi, uključujući devet Kineza.

U prvom izvještaju navedeno je da se autobus koji je prevozio pakistanske i kineske građevinske radnike survao u provaliju na putu za gradilište, prenijela je agencija AP.

Lokalni zvaničnici su naveli da je od eksplozije zapaljen motor i da je poslije toga vozilo sletjelo sa puta.

Autobus je prevozio inženjere, geometre i osoblje za održavanje kineske mehanizacije za izgradnju brane u Dasuu, u provinciji Kajber Pahtunkva, prenosi agencija Frans pres.

"U eksploziji se zapalio motor, poslije čega je vozilo upalo u provaliju" , rekao je za Frans pres jedan lokalni zvaničnik.

On je rekao je da je 13 ljudi stradalo, među kojima devet Kineza, kao i da je 28 Kineza povrijeđeno.

Lokalni policijski izvor je potvrdio da se nesreća dogodila i da je izazvana snažnom eksplozijom, za koju se još ne zna tačno kakva je.

Kineska ambasada u Pakistanu saopštila je da je "projekt kineske kompanije u Pakistanu pretrpio napad, zbog čega su mrtvi kineski državljani", i pozvala sve kineske firme u zemlji da pojačaju bezbjednosne mjere.

Kina je danas saopštila da je "potresena" zbog eksplozije na autobusu u Pakistanu u kojoj je poginulo najmanje 13 ljudi, među kojima i devet kineskih državljana.

Portparol kineske diplomatije Džao Lidžijan pozvao je danas Pakistan da "oštro kazni" počinioce napada i da "ozbiljno zaštiti" Kineze u zemlji.

Peking, koji je investirao više milijardi dolara u Pakistan posljednjih godina već dugo zabrinjava bezbjednost kineskih državaljana koji rade na raznim infrastrukturnim projektima u toj zemlji.

Preporučujemo za Vas