Junska inflacija u SAD najveća od 2008.

Dok je inflacija u SAD u velikom porastu već oko četiri mjeseca, na testu je poruka zvaničnika da su skokovi cijena privremeni i da će biti potrebno strpljenje da se ekonomija vrati u punoj snazi, posebno jer Amerikanci osjećaju sve veći napor u nabavci hrane, goriva i na tržištu nekretnina, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

7473 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kako se potrošačka potražnja u SAD povećava brže nego što lanci snabdijevanja to mogu sustići, rast cijena neočekivano se ubrzao u junu ove godine dovodeći u sumnju tvrdnje Federalnih rezervi i Bijele kuće da će visoka inflacija tokom oporavka od pandemije biti privremena, pišu svjetski mediji.

Najbrži tempo Indeksa potrošačkih cijena

Indeks potrošačkih cijena (CPI) u SAD porastao je prošlog mjeseca najbržim tempom od avgusta 2008., odnosno 5,4 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i znatno je iznad rasta zabilježenog u maju od pet odsto i rasta od 4,9 odsto koji su ekonomisti prognozirali, napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Na mjesečnom nivou, podaci koje je objavilo američko Ministarstvo rada pokazali su porast cijena od 0,9 odsto, što je najveći mjesečni skok od juna 2008. Oduzimajući robu s nestabilnim cijenama, kao što su hrana i energija, bazni CPI porastao je sa 3,8 odsto u maju u odnosu na godinu ranije, na 4,5 odsto u junu.

Troškovi vezani za putovanja, poput avionskih karata, naglo su porasli dok je nestašica poluprovodnika neophodnih za proizvodnju novih automobila doprinijela skoku cijena polovnih auta što je, prema podacima ministarstva, činilo trećinu junskog povećanja cijena.

Investitori, ekonomisti i kreatori politike proučavali su podatke o inflaciji usred, kako navodi Fajnenšl tajms, žestoke debate o riziku rasta potrošačkih cijena podstaknutih ultra-prilagodljivom fiskalnom i monetarnom politikom.

Zvaničnici Federalnih rezervi su u junu predvidjeli da će osnovna inflacija porasti za tri odsto ove godine, prije nego što se vrati na 2,1 odsto u 2022.

Međutim, ističe londonski list, iznenađujuće visoko očitavanje inflacije za juni moglo bi da izvrši pritisak na američku centralnu banku da razmotri usporavanje monetarnog stimulansa brže nego što se ranije mislilo.

Ubrzani oporavak i potražnja

Inflacija u SAD nastavila je da se ubrzava u junu najbržim tempom u posljednjih 13 godina jer se ubrzao oporavak od pandemije a potražnja potrošača dovela do povećanja cijena automobila, avionskih karata i drugih artikala, napisao je Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Rastuće cijene odražavaju snažnu potražnju potrošača podstaknutu rasprostranjenom vakcinacijom, okončanjem mnogih poslovnih ograničenja, milionima dolara savezne pomoći za pandemiju i velikim uštedama u domaćinstvima. Eksperti ističu da su mnogi potrošači spremni da plate veće cijene nego što bi inače mogli nakon što su proveli više od godinu dana zatvoreni kod kuće.

Veća potražnja također je pogurala poslodavce da traže dodatne radnike i isplaćuju više plate, dodaje njujorški list ističući kako je bruto domaći proizvod u SAD porastao za 6,4 odsto u prvom kvartalu. Ekonomisti koje je u julu anketirao Volstrit džurnal očekuju da će Ministarstvo trgovine izvijestiti da je ekonomija porasla po godišnjoj stopi od 9,1 odsto u drugom kvartalu – što je najbolji rezultat BDP-a od početka osamdesetih godina.

Kreatori politike prate junske podatke kako bi procijenili veličinu onoga što mnogi očekuju da će biti višemjesečna robusna inflacija poslije godinu dana anemičnog pritiska cijena tokom vrhunca pandemije. Da li je rast inflacije privremen ključno je pitanje za američku ekonomiju i finansijska tržišta, ali i politiku Federalnih rezervi usmjerenu na pomoć ekonomiji kroz pandemiju, ocjenjuje list.

Većina zvaničnika, u projekcijama objavljenim prošlog mjeseca, vjeruje da će inflacija opasti u naredne dvije godine. Ipak, održivo, veliko povećanje inflacije moglo bi da primora Federalne rererve da pooštre svoju politiku ranije nego što je planirano – ili da kasnije reaguju agresivnije – kako bi ostvarili svoj cilj prosječne inflacije od dva odsto, ukazuje list.

Percepcija Amerikanaca o inflaciji

Dok je inflacija u SAD u velikom porastu već oko četiri mjeseca, na testu je poruka zvaničnika da su skokovi cijena privremeni i da će biti potrebno strpljenje da se ekonomija vrati u punoj snazi, posebno jer Amerikanci osjećaju sve veći napor u nabavci hrane, goriva i na tržištu nekretnina, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

Jedan od velikih izazova za kreatore politike je percepcija Amerikanaca o inflaciji, koja može da utiče na izbor potrošnje. Ako Amerikanci očekuju da će troškovi robe i usluga nastaviti da rastu, vjerovatnije je da će sada kupiti više karata za avion ili namještaj, prije nego što cijena još više poraste.

Taj ciklus ponašanja, kako ističe list, samo gura cijene naviše, pa se ta očekivanja od inflacije sama ispunjavaju. Također, ako inflacija nastavi da raste do kraja 2021. i poslije, kreatorima politike će možda biti teže da ubijede Amerikance da će veće cijene biti kratkog vijeka.

Ekonomisti pak ne očekuju da će cijene polovnih automobila zauvijek održati svoj istorijski porast, te da će se turistička industrija – cijene hotela, avio karata i sl. na kraju normalizovati. Istovremeno, širom zemlje kirije rastu, a stanari se suočavaju sa sve većim računima. Veće kirije dodatno pritišću stambeno tržište a skok cijena kuća otežao je njihovu kupovinu.

Iako republikanci i pojedini istaknuti ekonomisti tvrde da je porast cijena hitna briga te da vladine podrške tržištima pretjerano crpe ekonomiju, malo je vjerovatno da će objavljivanje podataka Ministarstva rada dovesti do bilo kakve promjene politike administracije predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Jedan od razloga je, kako navodi list, taj što su se cijene u 2021. godini poredile u odnosu na one iz 2020., kada je zbog pandemije ekonomija propala, a cijene pale.

Praćenje znakova

Izvještaj američkog Ministarstva rada objavljen u utorak, 13. jula koji pokazuje nagli rast cijena u junu predstavlja novi politički izazov za ekonomski tim predsjednika Bajdena, koji je tiho zaključio da bi rast cijena mogao da ostane u ekonomiji nešto duže nego što su zvaničnici administracije prvobitno očekivali, ocjenjuje Njujork tajms (The New York Times).

Saradnici Bajdena i dalje govore da je trenutna stopa inflacije privremena i uglavnom proizvod posebnih okolnosti iz pandemije. Oni ukazuju na poremećene lanace snabdijevanja u oblastima kao što je proizvodnja automobila.

Čini se da zvaničnici administracije nisu očekivali toliki porast u junu ali ipak su, ukazuje list, nastavili da insistiraju na tome da pritisci neće dovesti do kontinuiranog ciklusa povećanja plata i cijena poput onog koji je mučio zemlju 1970-ih.

Šef Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome H. Powell) više je puta rekao da on i njegove kolege misle kako će se rast cijena usporiti, iako ih pažljivo posmatraju i biće spremni da djeluju ako se pojave znakovi nekontrolisane inflacije. Tokom ove sedmice Pauel će, dodaje Njujork tajms, odgovarati na pitanja zastupnika u Kongresu, što će investitorima i ekonomistima pružiti priliku da vide kako on tumači najnovije podatke.

Mogućnost da inflacija neće nestati tako brzo ili da će trajati onoliko koliko se prvobitno očekivalo postaje odlučujući ekonomski rizik ovog vremena, ocjenjuje list i ističe da znakova da bi jaka potražnja mogla barem na neko vrijeme potaknuti cijene ima mnogo.

Istraživanje Federalnih rezervi iz Njujorka objavljeno početkom sedmice pokazuje da potrošači očekuju da će i u narednoj godini intenzivno trošiti.

Bonus video: