pozvali i druge kreditore da urade isto

Pariski klub otpisao Sudanu 14,1 milijardu dolara spoljnog duga: Pohvalili reforme i borbu protiv siromaštva

Međunarodni monetarni fond je u junu najavio paket pomoći za otpis sudanskog duga, vrijedan 1,4 milijarde dolara, a Francuska je otpisala pet milijardi dolara duga Sudanu, sa namjerom da podrži njegovu prelaznu vladu i da pomogne slaboj ekonomiji te zemlje

4316 pregleda 0 komentar(a)
Detalj  iz Kartuma, glavnog grada Sudana, Foto: Reuters
Detalj iz Kartuma, glavnog grada Sudana, Foto: Reuters

Zemlje kreditori su odlučile da otpišu Sudanu 14,1 milijardu dolara spoljnog duga i pohvalile ekonomske reforme u toj zemlji i aktivnosti u borbi protiv siromaštva.

Pariski klub, grupa 22 bogate zemlje koje pozajmljuju novac drugim državama, saopštio je danas i da će restrukturirati ostatak duga Sudana u iznosu od 9,4 milijarde dolara i nagovijestio mogućnost dodatnog otpisa duga u budućnosti.

Procjenjuje se da ukupni spoljni dug Sudana iznosi 70 milijardi dolara, a Pariski klub je pozvao druge kreditore da takođe otpišu dio duga toj zemlji.

Međunarodni monetarni fond je u junu najavio paket pomoći za otpis sudanskog duga, vrijedan 1,4 milijarde dolara, a Francuska je otpisala pet milijardi dolara duga Sudanu, sa namjerom da podrži njegovu prelaznu vladu i da pomogne slaboj ekonomiji te zemlje.

Nakon narodnog ustanka u aprilu 2019. godine kojim je zbačen dugogodišnji autokratski lider Omar Al-Bašir, zemljom sada upravlja vojno-civilna vlada koja je preduzela niz teških mjera kako bi oživjela ekonomiju.

Međutim, neke od tih mjera prijete da dodatno osiromaše najsiromašnije slojeve, zbog čega im se protive prodemokratski aktivisti koji su prije dvije godine predvodili narodni ustanak.

Preporučujemo za Vas