Benet: Zaštita koju obezbjeđuju vakcine slabija nego što smo se nadali protiv delta soja koronavirusa

"U jednu ruku vakcine su efikasne protiv virusa i mi obezbjeđujemo neophodne zalihe. Ali vakcine nisu dovoljne", objasnio je Benet, dodavši da se delta soj širi po cijelom svijetu, a da se ne zna tačno "do koje mjere vakcina pomaže, ali to je značajno manje" protiv tog soja u odnosu na ranije sojeve

18484 pregleda 12 komentar(a)
Benet, Foto: Reuters
Benet, Foto: Reuters

Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je danas da je zaštita koju obezbjeđuju vakcine "slabija nego što smo se nadali" protiv novog zaraznijeg delta soja koronavirusa.

Vakcine same neće riješiti problem, rekao je on na sastanku o procjeni situacije kome su prisustvovali ministri, zdravstveni zvaničnici, članovi nacionalnog bezbjednosnog savjeta, vojske i policije, prenijeli su izraelski mediji.

"U jednu ruku vakcine su efikasne protiv virusa i mi obezbjeđujemo neophodne zalihe. Ali vakcine nisu dovoljne", objasnio je Benet, dodavši da se delta soj širi po cijelom svijetu, a da se ne zna tačno "do koje mjere vakcina pomaže, ali to je značajno manje" protiv tog soja u odnosu na ranije sojeve.

Benet je podsjetio da su se svi nadali usporavanju širenja zaraze, ali da to nije slučaj ni u Izraelu, koji je sproveo jednu od najuspješnijih kampanja vakcinacije, niti igdje u svijetu, te da je uprkos tome cilj nastavak rutinskog života uz prilagođavanje koronavirusu.

Na sastanku je između ostalog odlučeno da se uskoro uvedu propusnice za vakcinisane za vjenčanja, zabave i proslave u zatvorenom prostoru.

U toj zemlji je imunizovano 5.220.000 od preko 9,3 miliona stanovnika, odnosno 57,6 odsto.

Od danas je predviđena 24 časovna izolacija za sve putnike prilikom ulaska u Izrael, uključujući vakcinisane ili one koji su se oporavili od kovida -19, odnosno dok ne dobiju negativan rezulta testa.

Oni koji se vraćaju iz 15 zemalja gdje je stopa zaraze visoka moraće da budu u karantinu sedam dana i sa negativnim rezultatom testa.

Na toj listi su Ujedinjeni Arapski Emirati, Sejšeli, Ekvador, Etiopija, Namibija, Gvatemala, Honduras, Zimbabve, Zambija, Namibija, Paragvaj, Čile, Kolumbija, Kostarika i Tunis.

Od 23. jula lista će biti proširena Velikom Britanijom, Kiprom, Turskom, Gruzijom, Ugandom, Mjanmarom, Fidžijem, Panamom, Kambodžom, Kenijom i Liberijom.

Narednog petka Izraelcima će biti zabranjeno putovanje u Španiju i Kirgistan jer će se naći na listi zemalja se ekstremnom stopom infekcije, pod uslovom da vladin komitet usvoji zahtjev ministara.

Na toj listi su sada Uzbekistan, Argentina, Bjelorusija, Brazil, Južna Afrika, Indija, Meksiko i Rusija.

U četvrtak je zabilježeno 855 novih slučajeva zaraze poslije tri dana sa više od 750 inficiranih.

Od oko 65.000 testova urađenih u četvrtak 1,52 odsto je bilo pozitivno.