NATO i EU uzdržaniji u optužbama protiv Kine

SAD okuplja široku koaliciju direktno optužujući Peking za globalnu hakersku kampanju

5134 pregleda 2 komentar(a)
Prijetnja ekonomskoj i nacionalnoj bezbjednosti: Blinken, Foto: Rojters
Prijetnja ekonomskoj i nacionalnoj bezbjednosti: Blinken, Foto: Rojters

Sjedinjene Države i njeni saveznici optužili su juče Kinu za globalnu sajberšpijunsku kampanju, okupivši neuobičajeno široku koaliciju zemalja koje su javno prozvale Peking zbog hakovanja.

Sjedinjenim Državama su se pridružili NATO, Evropska unija, Britanija, Australija, Japan, Novi Zeland i Kanada u osudi špijunaže, za koju je državni sekretar Entoni Blinken kazao da predstavlja „veliku prijetnju našoj ekonomskoj i nacionalnoj bezbjednosti“.

Istovremeno, američko ministarstvo pravde optužilo je četvoro kineskih državljana - tri bezbjednosna zvaničnika i jednog hakera plaćenika - da su targetirali desetine kompanija, univerziteta i vladnih agencija u SAD i inostranstvu.

Kineska ambasada u Vašingtonu juče nije odgovarala na upite za komentar, a kineski zvaničnici su ranije kazali da je i Kina žrtva hakovanja i da se protivi svim oblicima sajbernapada.

Adam Segal, ekspert za sajberbezbjednost u Savjetu za inostrane odnose u Njujorku kazao je da je jučerašnje saopštenje „uspješan napor za pridobijanje prijatelja i saveznika da doprinesu suprotstavljanju Pekingu, ali da nije pretjerano korisno bez adekvatne akcije koja bi uslijedila“.

Čak su se u jučerašnja saopštenja razlikovala, piše Rojters. Dok su Vašington i njegovi bliski saveznici poput Britanije i Kanade prozvali Kinu direktno odgovornom za hakovanje, drugi su bili indirektniji.

NATO je samo saopštio da njene članice „priznaju“ navode koje su protiv Pekinga iznijele SAD, Kanada i Britanija. Evropska unija je saopštila da poziva kineske zvaničnike da obuzdaju „maliciozne sajber aktivnosti koje se sprovode sa njene teritorije“ - što ostavlja mogućnost da kineska vlada nije kriva za usmjeravanje špijunaže.

SAD su bile mnogo konkretnije, javno pripisujući upade poput onog koji je pogodio servere koji upravljaju Majkrosoft eksčejndžom ranije ove godine hakerima povezanim sa kineskim ministarstvom državne bezbjednosti. Majkrosoft je za te napade već ranije okrivio Kinu, podsjeća Rojters.

Zvaničnici SAD su kazali da su ih razmjeri hakovanja koje su pripisali Kini iznenadili, kao i kinesko angažovanje „kriminalnih plaćenih hakera“.

„Ministarstvo državne bezbjednosti NRK njeguje ekosistem kriminalnih hakera plaćenika koji sprovode aktivnost u ime države i sajberkriminal radi svoje sopstvene dobiti“, kazao je Blinken.

Američke bezbjednosne i obavještajne agencije navele su preko 50 tehnika i procedura koje „kineski državni akteri“ koriste protiv američkih mreža, kazao je za Rojters jedan visoki zvaničnik američke administracije.

Vašington se proteklih mjeseci uglavnom fokusirao na Rusiju u optužbama za niz hakerskih iznuđivačkih napada u SAD. Iz Bijele kuće je saopšteno da je kineskim zvaničnicima prenijeta zabrinutost zbog napada i da se ne „isključuju dodatne aktivnosti kako bi Kina snosila odgovornost“.

Blinken je kazao da je podizanje optužnica protiv kineskih državljana primjer kako će SAD nametati posljedice Pekingu. Prema optužnici četvoro osumnjičenih su pokušali da sakriju ulogu kineske vlade u krađi informacija koristeći kompaniju kao fasadu. Na meti su bile trgovinske tajne u industrijama poput avijacije, odbrane, obrazovanja, zdravstva, biofarmaceutske i pomorske industrije, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

Bonus video: