neće biti novih sankcija

SAD i Njemačka postigle sporazum o gasovodu "Sjeverni tok 2"

Projektu se oštro protive i demokrate i republikanci u Kongresu SAD, ali i Ukrajina i Poljska, strahujući da će gasovod kojim će ruski prirodni gas stizati do Njemačke, ugroziti energetsku bezbjednost Evrope

8502 pregleda 7 komentar(a)
Nuland, Foto: Reuters
Nuland, Foto: Reuters

Vašington i Berlin su postigli sporazum koji će omogućiti završetak kontroverznog gasovoda "Sjeverni tok 2", te neće biti novih američkih sankcija protiv Njemačke i Rusije, izjavila je zvaničnica SAD Viktorija Nuland.

Nuland, državna podsekretarka za politička pitanja, rekla je u Kongresu SAD da će dvije vlade večeras objaviti detalje sporazuma koji uzima u obzir zabrinutost zemalja Istočne i Centralne Evrope zbog mogućeg negativnog uticaja gasovoda na njih.

Projektu se oštro protive i demokrate i republikanci u Kongresu SAD, ali i Ukrajina i Poljska, strahujući da će gasovod kojim će ruski prirodni gas stizati do Njemačke, ugroziti energetsku bezbjednost Evrope.

Nuland je navela da sporazum Vašingtona i Berlina predviđa uvođenje sankcija ruskim i njemačkim kompanijama na projektu samo ako Moskva bude koristila gasovod kao političko oružje.

SAD su se dugo protivile tom projektu i pokušavale da spriječe njegovu realizaciju. Vašington je tvrdio da će gasovod ugroziti energetsku bezbjednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, izgradnja gasovoda je sada blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Njemačkom.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena se protivi gasovodu, kao i prethodna na čijem je čelu bio Donald Tramp, ali insistira da sankcije neće spriječiti završetak projekta.

Nuland je potvrdila jučerašnje navode pomoćnika članova američkog Kongresa da je postignut nacrt sporazuma SAD i Njemačke.

Oni su rekli i da sporazum predviđa da SAD i Njemačka načine određene konkretne ustupke Ukrajini i Poljskoj.

Prema sporazumu, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na "zelenoj energiji", garanciju o nadoknadi novca datog za tranzitne takse za gas, koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine, i obećanje i Berlina i Vašingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila gas kao političko oružje, naveli su pomoćnici članova Kongresa.

U vezi s ustupcima Poljskoj, Njemačka bi pristala da bude dio takozvane "Inicijative tri mora", čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbjednosti među državama koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.

"Sjeverni tok 2" je izvjesno vrijeme ove godine bio predmet intenzivne debate američkih i njemačkih zvaničnika, i glavna tema prošlonedjeljnog sastanka Bajdena i njemačke kancelarke Angele Merkel u Bijeloj kući.

Merkel podržava projekat, a Bajden je ukazao da bi kažnjavanje Njemačke zbog te podrške bilo kontraproduktivno za šire američke interese.

Uprkos tome, i Bajednova administracija smatra gasovod prijetnjom energetskoj bezbjednosti Evrope i uvela je sankcije nekim entitetima uključenim u njegovu izgradnju.

Međutim, Bajden je nedavno izazvao oštre reakcije mnogih članova Kongresa SAD, i demokrata i republikanaca, i razočarao Poljsku i Ukrajinu, jer je od sankcija izuzeo njemačku kompaniju koja učestvuju u projektu "Sjeverni tok 2".