dnevno se bilježi i preko 1.000 novih slučajeva zaraze

Izrael ponovo uvodi propusnice za vakcinisane zbog rasta broja novoraženih

Broj hospitalizovanih pacijenata u ozbiljnom stanju je i dalje je mali, 72, u zemlji sa 9,2 miliona stanovnika, sudeći po podacima Ministarstva zdravlja

2332 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstok
Ilustracija, Foto: Shutterstok

Izraelski takozvani koronavirus kabinet, zadužen za borbu protiv širenja zaraze, predložio je danas da se ponovo uvedu propusnice za događaje kojima prisustvuje više od 100 ljudi.

Ta mjera je predložena zbog porasta broja novozaraženih, ali će stupiti na snagu u četvrtak naredne nedjelje pod uslovom da je odobri Vlada Izraela.

Zelena propusnica uvedena je protekle zime da bi se, između ostalog, stanovništvo podstaklo da primi vakcinu, ali je početkom juna ukinuta poslije uspješne kampanje imunizacije zahvaljujući kojoj je drastično smanjen broj zaraženih i oboljelih od kovida-19 u bolnicama.

U Izraelu se međutim proteklih nedjelja bilježi dnevno i preko 1.000 novih slučajeva zaraze, deset puta više nego prije mjesec dana.

Broj hospitalizovanih pacijenata u ozbiljnom stanju je i dalje je mali, 72, u zemlji sa 9,2 miliona stanovnika, sudeći po podacima Ministarstva zdravlja.

Na osnovu plana koronavirus kabineta samo potpuno vakcinisani i oni koji su se oporavili od kovida-19 te oni koji pokažu negativan PCR test, će moći da idu na događaje u zatvorenom i otvorenom prostoru sa više od 100 ljudi.

Propusnica će dakle biti potrebna za sportske i kulturne događaje, teretane, restorane konferencije turistička mjesta, sinagoge, crkve i džamije.

Uz to je predloženo da se Velika Britanija, Turska, Gruzija i Kipar dodaju na listu takozvanih crvenih zemalja što znači da je u njima rizik od zaraze visok i da se Izraelcima zabrani da u njih putuju.

Svi nevakcinisani putnici koji stižu u Izrael moraće da budu u samoizolaciji sedam dana.

Izrael je jedna od prvih zemalja koja je započela veliku kampanju vakcinacije sredinom decembra prošle godine na osnovu dogovora sa farmaceutskim gigantom Fajzerom koji joj je brzo isporučio milione doza u zamjenu za podatke o efektima vakcine razvijene zajedno sa kompanijom Biontek.

U Izrael je u srijedu zabliježno 1.336 slučajeva zaraze, a stopa pozitivnosti testova je bila 1,74 odsto.

Među zaraženima je 52 odsto potpuno vakcinisanih i 38 procenata 18-godišnjaka i mlađih, prenijeli su izraelski mediji.

Preporučujemo za Vas