GDJE NJIHOVE ZEMLJE IGRAJU VAŽNE ULOGE

Predsjednici Rusije, Turske i Irana o Siriji 22. novembra

Turska je već neko vrijeme više zaokupljena zaustavljanjem napredovanja kurdskih jedinica na sjeveru Sirije nego pomaganjem obaranja sirijske vlast
53 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.11.2017. 13:21h

Predsjednici Rusije, Turske i Irana će se sastati u Sočiju 22. novembra da bi razgovarali o Siriji, gdje njihove zemlje igraju važne uloge, prenijeli su danas turski mediji. Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani će na samitu razgovarati o "najnovijim dešavanjima u Siriji i regionu", precizirala je državna agencija Anadolija. Tri zemlje su sponzori sporazuma o smanjenju borbi da bi se pripremio teren za politički sporazum kojim bi se okončao rat u Siriji u kome je od marta 2011. poginulo više od 330.000 ljudi a milioni su raseljeni. Prema sporazumu iz Astane formirane su "sigurne zone" u kojima je uspostavljeno primirje. Iz tog razloga je Turska poslala vojsku u pobunjeničku provinciju Idlib, na sjeverozapadu Sirije. Rusija i Iran podržavaju sirijskog predsjednika Bašara el-Asada dok Turska pomaže pobunjenicima koji žele da ga svrgnu.

Ankara i Moskva, koje su prošle kroz tešku diplomatsku krizu kada je Turska u novembru 2015. oborila ruski avion kod tursko-sirijske granice, izgladile su razlike da bi sarađivale oko Sirije. Kao znak otopljavanja odnosa, Putin i Erdogan su se ove godine sreli pet puta a 13 puta razgovarali telefonom, piše Anadolija. Takođe, Turska je već neko vrijeme više zaokupljena zaustavljanjem napredovanja kurdskih jedinica na sjeveru Sirije nego pomaganjem obaranja sirijske vlasti.

Preporučujemo za Vas