Bajden najavio povlačenje američkih snaga iz Iraka

Američka vojna intervencija u Iraku i Avganistanu koštala je puno novca i spriječila da Amerika posveti više pažnje sve snažnijoj Kini, koju Bajdenova administracija ocjenjuje kao najveći dugoročni bezbjednosni izazov

3279 pregleda 3 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden najavio je da će američka vojna misija u Iraku biti okončana do kraja godine i istakao da ta odluka odražava stvarnost na terenu više nego velike promjene u američkoj spoljnoj politici.

Američki predsjednik nije precizirao da li planira da smanji američki kontingent u Iraku, koji sada broji oko 2.500 vojnika, prenosi AP.

Ova najava predsjednika SAD uslijedila je poslije odluke da se američke snage poslije 20 godina vojnog angažovanja u Avganistanu povuku iz te zemlje zaključno sa 11. septembrom ove godine.

Američka vojna intervencija u Iraku i Avganistanu koštala je puno novca i spriječila da Amerika posveti više pažnje sve snažnijoj Kini, koju Bajdenova administracija ocjenjuje kao najveći dugoročni bezbjednosni izazov, navodi AP.

U razgovoru sa novinarima tokom sastanka u Ovalnoj sobi sa iračkim premijerom Mustafom el Kadimijem, Bajden je rekao da je njegova administracija i dalje posvećena partnerstvu s Irakom.

U toj zemlji su sve aktivnije paravojne snage koje podržava Iran, koje periodično napadaju baze u kojima su stacionirane američke trupe i koje zahtevaju da sve američke trupe odmah napuste Irak.

Bonus video: