sporazum o saradnji sa zemljama inicijative za ukupno 775 miliona doza

Kina isporučila 350 miliona doza vakcina za partnere Inicijative “Pojas i put”

Kineske kompanije su takođe započele zajedničku proizvodnju sa četiri zemlje i trenutno raspravljaju o zajedničkoj proizvodnji sa drugim zainteresovanim zemljama

2483 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je isporučila 350 miliona doza vakcina protiv kovida-19 za zemlje koje su se pridružile Inicijativi za partnerstvo "Pojas i put" o saradnji u oblasti antikovid vakcina, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), ta inicijativa je pokrenuta na Azijsko-pacifičkoj konferenciji na visokom nivou o saradnji "Pojas i put" u junu kojom je predsjedavao državni savjetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

"Kina aktivno sprovodi Inicijativu. Postigli smo sporazum o saradnji sa zemljama inicijative za ukupno 775 miliona doza vakcina, od čega je već isporučeno 350 miliona doza", rekao je portparol Ministarstva.

Kineske kompanije su takođe započele zajedničku proizvodnju sa četiri zemlje i trenutno raspravljaju o zajedničkoj proizvodnji sa drugim zainteresovanim zemljama.

Kina je takođe spremna da ulaže zajedničke napore sa partnerima u okviru Inicijative "Pojas i put" u unapređenje ravnopravne raspodjele vakcina u globalnoj sferi i da poveća pristupačnost vakcine u zemljama "Pojasa i puta" i drugim zemljama u razvoju.

Preporučujemo za Vas