Asanž gubi sudsku bitku, na korak do izručenja Sjedinjenim Državama

Britanski vrhovni sud odobrio američkim vlastima proširenje dokaznog materijala za žalbeni postupak na prvostepenu odluku britanskog suda iz januara, kojom je presuđeno da se ne dozvoli izručenja osnivača Vikiliksa zbog navodne špijunaže

11387 pregleda 680 reakcija 14 komentar(a)
Protest pristalica Asanža ispred londonskog suda, Foto: Reuters
Protest pristalica Asanža ispred londonskog suda, Foto: Reuters

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izgubio je bitku na visokom sudu u srijedu kako bi spriječio američku vladu da proširi osnove za svoju žalbu na ranije odbijanje suda da dozvoli njegovo izručenje toj zemlji, koja ga traži pod optužbama za špijunažu i hakovanje državnih računara.

Vrhovni sud Velike Britanije odobrio je američkim vlastima proširenje dokaznog materijala za žalbeni postupak na prvostepenu odluku britanskog suda iz januara, kojom je presuđeno da se ne dozvoli izručenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama zbog navodne špijunaže, prenosi RTS.

Dvoje sudija Vrhovnog suda složilo se da se američkim vlastima odobri proširenje dokaznog materijala za žalbu na prvostepenu odluku, pa se konačna presuda očekuje u oktobru.

Sudija Holrold vjeruje, kako je rekao, da je sporno da je dokaz koji je dao profesor Majkl Kopelman trebalo da ima manju težinu pri donošenju prvobitne odluke.

Londonski sud blokirao je u januaru američki zahtjev za izručenje Asanža zbog zabrinutosti za njegovo mentalno zdravlje.

Vanesa Baretser, sudija londonskog oblasnog suda, obrazložila je tada da – iako Sjedinjene Države imaju osnov za ekstradiciju – američki državni i pravosudni sistem nije u stanju da spriječi prvog čovjeka Vikiliksa da sebi oduzme život.

Tužilaštvo u SAD optužilo je Asanža po 17 tačaka optužnice da je špijunirao i hakovao državne računare, a zatim na Vikiliksu objavio vojne i diplomatske dokumente.

Ove optužbe nose potencijalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Advokati su optuženog Australijanca branili argumentima da se ponašao kao novinar i pozvali su se na Prvi amandman u kojem se posebno naglašava sloboda govora za objavu dokumenata koje su razotkrile nedozvoljene radnje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Vikiliks je objavio stotine hiljada američkih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatsku povjerljivu komunikaciju, 2010. i 2011. godine.

Bonus video: