"ODGOVORNA MJERA"

Kalifornija uvodi obavezno vakcinisanje za školsko osoblje

Obvezna vakcinacija za školsko osoblje u Kaliforniji se uvodi nakon što su slične mjere uvedene za zaposlene u državnoj administraciji, kao i za zdravstvene radnike u toj saveznoj državi

4102 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kalifornija je postala prva američka savezna država koja je uvela obavezno vakcinisanje ili redovno testiranje na koronavirus za sve učitelje i školsko osoblje.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom taj potez je nazvao "odgovornom mjerom" kako bi se zaštitila djeca.

Obvezna vakcinacija za školsko osoblje u Kaliforniji se uvodi nakon što su slične mjere uvedene za zaposlene u državnoj administraciji, kao i za zdravstvene radnike u toj saveznoj državi.

Odluku da vakcinacija bude obavezna za školsko osoblje, kako prenosi agencija Rojters, pozdravili su i sindikati zaposlenih u školstvu.

Podstaknut delta varijantom koronavirusa, broj novozaraženih u SAD dostigao je ove sedmice najviši nivo u posljednjih šest mjeseci. Novi slučajevi zaraze porasli su pet puta u posljednjih mjesec dana. Dnevni prosjek novozaraženih ove sedmice iznosio 118.000 računica je agencije Rojters.

Bijela kuća nedavno je objavila da je oko 90 odsto osoblja u američkim školama vakcinisano.

Američka vlada i više saveznih država, kao i mnoge bolnice, univerziteti i privatne kompanije, uveli su obavezno vakcinisanje za sve svoje zaposlene.

Njujork je prošle sedmice postao prvi veliki američki grad koji je uveo obavezan dokaz o vakcinaciji za ulazak u restorane, teretane i slične ustanove, a ta mjera počeće da se sprovodi od septembra.

Preporučujemo za Vas