Palestinsko Predsjedništvo osudilo odobrenje gradnje novih setlerskih jedinica

Predsjedništvo je upozorilo na "čisto kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija"

3972 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Palestinsko Predsjedništvo danas je osudilo potez izraelske vlade da odobri izgradnju 2.200 novih kolonijalnih setlerskih jedinica na, kako navode, okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući i u Jerusalimu.

Predsjedništvo je upozorilo na planove tih naselja kao "čisto kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija", uključujući rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a 2334, koja, kako se navodi u saopštenju Ambasda Palestine u Crnoj Gori, "jasno potvrđuje ilegalnost izraelskih naselja na svim palestinskim teritorijima".

"Izraelska odluka je u suprotnosti sa jasnim američkim stavom koji je izrazio predsjednik Džo Bajden i prenio predsjedniku Mahmudu Abasu da se SAD protive izgradnji kolonijalnih naselja", dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo je pozvalo SAD i međunarodnu zajednicu da odmah djeluju kako bi zaustavili "izraelsku upornost u umanjivanju šanse za postizanje posljednjeg i pravednog mira", dodajući da "ova izraelska kršenja neće doprinijeti naporima SAD-a u izgradnji povjerenja između dvije strane".

"Takođe je pojasnilo odluku okupatorskih vlasti da izdaju 'dozvole' za izgradnju 1.000 stambenih jedinica za Palestince u 'Oblasti C' kao pokušaj da se zataška izraelska kolonijalna izgradnja naselja i obmane međunarodna zajednica i javno mnijenje, napominjući da okupatorske vlasti promovišu izgradnju ovih kuća kao velikodušnu ponudu Palestincima iako su mnoge kuće već izgrađene i nastanjene ili se grade na palestinskom zemljištu u privatnom vlasništvu u 'Oblasti C' na Zapadnoj Obali", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: