Kabul: SAD raspoređuje trupe na aerodromu za evakuaciju diplomata

Vašington će ubrzati i evakuaciju prevodilaca i drugih avganistanskih pomoćnika američke vojske, kojima bi mogla da prijeti odmazda ukoliko talibani preuzmu vlast

2565 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države će rasporediti trupe na aerodromu u Kabulu da bi obezbijedili evakuaciju jednog dijela osoblja iz svoje ambasade u Avganistanu, koje će biti smanjeno zbog napredovanja talibana, saopštio je danas Stejt department.

Istovremeno će Vašington ubrzati evakuaciju prevodilaca i drugih avganistanskih pomoćnika američke vojske kojima bi mogla da prijeti odmazda ukoliko talibani preuzmu vlast.

Uvode se dnevni letovi, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Ambasada ostaje otvorena, ovo nije potpuna evakuacija", rekao je on i podsjetio da je američka vlada počela da vraća dio svog osoblja u Kabulu u aprilu kada je predsjednik Džo Bajden objavio da će povlačenje svih međunarodnih snaga u Avganistanu biti završeno prije kraja ljeta.

Međutim, kako je rekao, ubrzanje vojne ofanzive talibana i porast nasilja i nestabilnosti, koje se dešava kao posljedica tog povlačenja, su "vrlo zabrinjavajući".

Zbog toga SAD će dodatno smanjiti broj civilnog osoblja u Kabulu u svjetlu razvoja bezbjednosne situacije. Rekao je da će dio američkih diplomata biti evakusan narednih nedjelja.

"Da bi se olakšalo to smanjenje osoblja, ministarstvo odbrane će privremeno rasporediti dodatne trupe na međunarodnom aerodromu" iako se nastavlja povlačenje vojnika iz Avganistana, rekao je Ned Prajs.

Bonus video: