SAD: Odobrena treća doza za osobe sa oslabljenim imunitetom

Naučnici i dalje podijeljeni oko široke upotrebe trećih doza antikovid vakcina među osobama koje nemaju pridružene bolesti

4719 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka agencija za ljekove odobrila je upotrebu treće, buster doze vakcina protiv Kovida-19 kompanija Fajzer i Moderna za osobe sa oslabljenim imunitetom.

U pojedinim zemljama, kao što su Izrael i Njemačka, plan je da se daju treće doze kako bi se izbjegao novi talas zbog visoko zaraznog delta soja, prenio je Rojters.

Naučnici su, međutim, i dalje podijeljeni oko široke upotrebe trećih doza antikovid vakcina među osobama koje nemaju pridružene bolesti.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore su prije nekoliko dana rekli da se uvođenje treće doze vakcine za sada preporučuje isključivo kod osoba koje pripadaju grupi posebno klinički izuzetno osjetljivih/ranjivih lica, a koja se najmanje dva mjeseca nakon druge doze vakcine nisu razvila antitjela.

Fajzer je saopštio da efikasnost vakcine pada vremenom, pa je efikasnost 84 odsto četiri mjeseca poslije druge doze, umjesto 96, koliko je maksimum.

Moderna je takođe saopštila da razmatra eventualnu potrebu za buster dozama, naročito nakon što je delta soj izazvao infekcije među revakcinisanima.

Američka agencija za hranu i ljekove u četvrtak je odobrila treću dozu za određene grupe, posebno za ljude koji su imali transplantaciju organa ili pacijentima sa slabijim imunitetom.

Analitičari sa Vol Strita vide eventualno odobrenje buster doze za širu upotrebu kao povećanje profita za proizvođače, jer će se stotine miliona ljudi koji su primili dvije doze vratiti i po treću.

Bonus video: