Bajden: Obećao sam da ću okončati ovaj rat, prava odluka za naš narod i vojnike koji rizikuju svoje živote

"Američke trupe ne mogu i ne trebaju da se bore u ratu i ginu u ratu u kojem avganistanske snage nisu voljne da se bore same za sebe"

34896 pregleda 549 reakcija 34 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden večeras je prekinuo tišinu o dešavanjima u Avganistanu, objavila je Bijela kuća.

On je u obraćanju naciji kazao da zna da će biti kritikovan zbog odluke o povlačenju iz Avganistana, ali da nije tu odluku htio da prepusti "petom američkom predsjedniku".

Kazao je i da je rat u Avganistanu SAD koštao više od hiljadu milijardi dolara.

Poručio je i da đe SAD ostati "lasersi usredsređene" na borbu protiv terorizma u svijetu.

"Moj tim i ja pratimo situaciju u Avganistanu i planiramo za sve mogućnosti, uključujući i rapidni kolaps koji se sad odvija. Ali želim da podsjetim kako je došlo do ovoga. Otišli smo u Avganistan prije 20 godina sa jasnim ciljem da uhvatimo počinioce napada 11. septembra. To smo i napravili. Dokrajčili smo Al Kaidu u Avganistanu. Nismo htjeli stvarati naciju u Avganistanu. Naš cilj ostaje ono što je bio i prije, da spriječimo teroristički napad na našu domovinu", rekao je Bajden.

Kazao je da je danas ta teroristička prijetnja "metastazirala izvan granica Avganistana".

"ID je pokušao da stvori kalifat u Siriji i Iraku. Te prijetnje istrošile su našu pažnju i naše resurse", rekao je Bajden.

Kazao je i da je kada je preuzeo dužnost predsjednika SAD, naslijedio dogovor koji je sa talibanima sklopio njegov prethodnik Donald Tramp.

"Naše snage u Avganistanu pale su sa 15.000 na 2.500. Talibani su najjači od 2001. Moj izbor je bio ili da poštujem te pregovore ili da krenem u rat sa talibani. Nije bilo dogovora o zaštiti naših snaga nakon 1. maja. Ostala je samo hladna stvarnost, ili povući naše snage ili eskalirati sukob i poslati hiljade američkih vojnika. Ostajem pri svojoj odluci. Nakon 20 godina saznao sam težak način da nema dobrog vremena za povlačenje američkih snaga. Rizici su nam bili jasni, planirali smo svaku mogućnost, ali istina je da se to razvilo brže nego što smo očekivali. Šta se dogodilo? Avganistanski lideri pobjegli su iz zemlje i njihova vojska se srušila", kazao je Bajden.

Priznao je da nije očekivao ovako brzu rekciju talibana.

"Američke trupe ne mogu i ne trebaju da se bore u ratu i ginu u ratu u kojem avganistanske snage nisu voljne da se bore same za sebe", rekao je Bajden.

Kazao je i da je rat u Avganistanu SAD koštao više od hiljadu milijardi dolara.

"Sagradili smo vojsku veću od mnogih koje imaju naši saveznici u NATO-u, davali smo im za plate, trenirali smo ih, dali smo im svaku šansu da osiguraju svoju budućnost. Ima među njima puno hrabrih i sposobnih vojnika, ali da smo ostali tamo još 20 godina, ne bismo uspjeli", rekao je Bajden.

Podsjetio je da je odobrio slanje još 6.000 vojnika u Avganistanu kako bi izvukli Amerikance i njihove saveznike.

"Sigurno smo zatvorili našu ambasadu i izvukli naše diplomate. U narednim danima izvući ćemo hiljade američkih državljana iz Avganistana. Već smo izvukli 2.000 Avganistanaca i njihove porodice i smjestili ih u SAD. U narednim danima izvući ćemo još Avganistanaca koji su radili za američku ambasadu i naše agencije. Pitaju me zašto nismo ranije izvukli Avganistance? Zato što sami nisu htjeli da odu i nadali su se da se ovo neće dogoditi tako brzo. Naša vojska obavlja taj zadatak profesionalno i efikasno. Poručili smo talibanima da, ako nas napadnu, da će odgovor biti silovit. Odbranićemo naše ljude razornom silom", rekao je Bajden.

Istakao je da je za sve one koji su izgubili voljene u Avganistanu, za sve vojnike koji su ostavili svoje živote i djelove tijela tamo, duboko lično.

"Bio sam u Avganistanu dok je rat trajao, bio sam u Kandaharu i drugim mjestima. Proveo sam vrijeme s našim trupama i shvatio sam šta je moguće, a šta nije. Nastavićemo da podržavamo Avganistance kroz diplomatiju, nastavićemo da zagovaramo prava ljudskih prava žena u Avganistanu".

On je kazao i da za one koji žele da trupe SAD ostanu iu Avganistanu ima par pitanja:

"Koliko još nadgrobnih spomenika želite na vojnom groblju u Arlingtonu? Koliko još naših sinova i kćeri moramo poslati tamo? To su greške koje ne smijemo više ponavljati jer imamo vitalne interese u svijetu i ne smijemo ih ignorisati".

Bajden je kazao da kada je sam ugostio avganistanskog predsjednika u Bijeloj kući, da sz razgovarali iskreno.

"Razgovarali smo o tome je li njihova vojska spremna da se bori u građanskom ratu kad odemo, je li se njihova vlada spremna da se bori protiv korupcije. Ništa od toga nisu napravili. Gospodin Gani me uvjeravao da će se njihova vojska boriti", rekao je predsjednik SAD.

Najavio je da će Amerika ostati "laserski usredsređena" na borbu protiv terorizma i u Avganistanu i u ostatku svijeta.

"Ne mogu od naših vojnika tražiti da vode beskrajni rat u tuđoj državi. To nije u našem nacionalnom interesu, to ne želi američki narod, to naše trupe ne zaslužuju. Obećamo sam Amerikancima da ću okončati ovaj rat, bio je težak i gadan, ali ispunio sam obećanje, a još važnije, obećao sam vojnicima da im neću tražiti da nastave da rizikuju živote u akciji koja je odavno trebala da se završi. Znam da će me kritikovati, ali radije bih primio sve kritike nego prepustio tu odluku petom američkom predsjedniku. Ovo je prava odluka za naš narod i za naše vojnike koji rizikuju svoje živote, prava odluka za Ameriku", zaključio je svoje obraćanje Baden.

Nakon što je završio govor Bajden je napustio salu ne želeći da odgovara na pitanja novinara.

Bonus video: