SZO još uvijek ne preporučuje treću dozu vakcina

Dvije doze treba dati najugroženijima širom svijeta prije nego što se krene sa davanjem treće doze onima koji su u potpunosti vakcinisani, kazao je savjetnik SZO Brus Ejlvord

4324 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Trenutni podaci ne ukazuju da su potrebne dodatne vakcine protiv Kovida-19, rekla je u srijedu 18. avgusta glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Sumija Svaminatan, prenosi Rojters.

“Na svijetu ima dovoljno vakcina, ali one neće ići na prava mjesta, pravim redosljedom,” rekao je savjetnik SZO Brus Ejlvord, govoreći o dodatnim vakcinama koje daju zemlje sa visokim prihodima.

Dvije doze treba dati najugroženijima širom svijeta prije nego što se krene sa davanjem treće doze onima koji su u potpunosti vakcinisani, rekao je Ejlvord, dodajući: “Još smo daleko od toga.”

Iz SZO su takođe rekli da se delta soj širi u djelovima gdje je stopa vakcinacije niska. “Mnoga mjesta u svijetu gdje je delta u porastu, čak i u zemljama koje na nacionalnom nivou imaju visoku pokrivenost vakcinacije, delta se širi u onim djelovima sa niskom stopom vakcinacije,” rekla je epidemiološkinja SZO Marija Van Kerkhove.

Svjetska zdravstvena organizacija ranije je pozvala na uvođenje moratorijuma na davanje treće doze vakcine bar do kraja septembra, kako bi se riješila ogromna nejednakost u raspodjeli doza između između bogatih i siromašnih nacija. Izrael je u julu počeo da nudi treću dozu stanovnicima preko 60 godina, dok je Njemačka najavila da će je početi nuditi od septembra.

Američki stručnjak za zarazne bolesti i medicinski savetnik predsjednika Džoa Bajdena, Entoni Fauči, rekao je da će u SAD biti preporučena treća doza vakcine protiv Kovida-19 za one sa slabijim imunim sistemom.

Bonus video: