Gani: Da sam ostao, svjedočio bih krvoproliću u Kabulu

Geni je odbacio optužbe da je napustio predsjedničku palatu s velikim iznosom novca

18873 pregleda 38 reakcija 3 komentar(a)
Gani, Foto: Reuters
Gani, Foto: Reuters

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani, koji se nalazi u egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izjavio je u srijedu da je otišao iz Kabula kako bi spriječio krvoproliće i odbacio je optužbe da je napustio predsjedničku palatu s velikim iznosom novca.

Ganija su žestoko kritikovali bivši ministri zbog toga što je napustio zemlju kad su talibanske snage ušle u Kabul u nedjelju.

"Da sam ostao, svjedočio bih krvoproliću u Kabulu", ocijenio je Gani u video poruci objavljenoj na Fejsbuku, prvom njegovom javnom komentaru otkad je potvrđeno da je u Emiratima, prenosi Hina.

Rekao je i da podržava pregovore između talibana koji su preuzeli vlast u Kabulu i bivših visokih avganistanskih zvaninička, dodajući da je "u pregovorima za povratak" u svoju zemlju iz koje je pobjegao, prenosi agencija AFP.

"Podržavam vladinu inicijativu za pregovore s (bivšim potpredsjednikom) Abdulahom Abdulahom i bivšim predsjednikom Hamidom Karzaijem. Želim uspjeh ovog procesa", kazao je on u video poruci.

Dodao je da su mu vladini zvaničnici savjetovali da ode.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata potvrdilo je ranije danas da je avganistanski predsjednik Ašraf Gani u toj zalivskoj zemlji.

Gani je pobjegao iz zemlje u nedjelju popodne, dok su talibani ulazili u Kabul, ali do danas se nije znalo gdje je.

Avganistanski ambasador u Tadžikistanu je u srijedu tvrdio da je Gani sa sobom odnio 169 miliona dolara. Ganijev bijeg je nazvao "izdajom domovine i naroda", prenosi BBC.

AFP javlja da je zvanični Vašington Ganijev istup otpisao kao "komentar čovjeka koji više ne igra nikakvu ulogu u Avganistanu".

Bonus video: