Talibani su heroji za džihadiste širom svijeta

Uprkos uvjerenjima talibana, međunarodna zajednica strahuje da će Avganistan postati rasadnik terorizma

31535 pregleda 773 reakcija 13 komentar(a)
Pripadnik talibanskih snaga kod međunarodnog aerodroma u Kabulu, Foto: Rojters
Pripadnik talibanskih snaga kod međunarodnog aerodroma u Kabulu, Foto: Rojters

Islamističke grupe širom svijeta pozdravile su dolazak talibana na vlast u Avganistanu, izazivajući globalnu uzbunu da bi ta država mogla ponovo postati stjecište ekstremista inspirisanih njihovim uspjehom.

Talibani tvrde da neće dozvoliti da se Avganistan koristi za organizovanje napada na druge zemlje.

Međutim, eksperti su za Rojters kazali, da ta ekstremistička grupa održava veze sa Al kaidom, koja je napadima na SAD izavala američku invaziju na Avganistan 2001, kao i sa drugim ekstremističkim grupama uključujući i one u susjednom Pakistanu.

Jedan od vodećih talibanskih lidera je Siradžudin Hakani, šef militantne Hakani mreže. SAD su ga proglasile globalnim teroristom i ponudile pet miliona dolara za infromaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

”Džihadisti su oduševljeni i proslavljaju povratak talibana”, kazao je Asfandit Mir, sa Centra za međunarodnu bezbjednost i saradnju na Stenford univerzitetu.

”Velike džihadističke zajednice širom Južne Azije, Bliskog istoka i Afrike kao i cijeli ekosistem Al kaide smatra povratak talibana svojom pobjedom”.

Pored grupa povezanih sa Al kaidom, čestitke talibanima su poslali i grupa Al Šabab iz Somalije kao i palestinske grupe Hamas i Islamski džihad, ističe britanska agencija.

Jemenska šiitska muslimanska grupa Huti, koja se protivi SAD i drugim zapadnim zemljama, saopštila je da dešavanja u Avganistanu pokazuju da je strana “okupacija” osuđena na propast.

Pakistanski talibani, koji nijesu dio avganistanske grupe, obećali su podršku i kazali da su stotine njihovih pripadnika oslobođene iz zatvora kada su avganistanski talibani zauzeli zemlju proteklih dana.

Svjetski lideri su skeptični po pitanju umjerenih javnih nastupa talibana od kako su zauzeli vlast, mada pojedine diplomate upućene u pregovore tvrde da grupa traži međunarodno priznanje i vjerovatno novčanu pomoć.

Zabihula Mudžahid, portparol grupe, obećao je na konferenciji a novinare u utorak da Avganistan neće biti korišten za sprovođenje napada na strane zemlje.

”Želio bih da uvjerim međunarodnu zajednicu i SAD da niko neće biti povrijeđen... nećemo dozvoliti da naša teritorija bude korištena protiv bilo koga”, kazao je on. “Ne želimo unutrašnje ili spoljašnje neprijatelje”.

Nezavisni UN eksperti izvijestili su Savjet bezbjednosti prošlog mjeseca da je Al kaida prisutna u najmanje 15 od 34 avganistanske pokrajine.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Savjet bezbjednosti da “upotrijebi sve instrumente na raspolaganju kako bi potisnuo globalnu terorističku prijetnju u Avganistanu”.

Savjet bezbjednosti je naglasio važnost borbe protiv terorizma u Avganistanu kako bi se pobrinuli da druge zemlje nijesu ugrožene ili napadnute.

U razgovoru sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom, britanski premijer Boris Džonson je “naglasio koliko je važno da se ne ugrozi napredak postignut u Avganistanu tokom proteklih 20 godina u našoj zaštitiod novih prijetnja terorizmom”, saopšteno je iz Dauning strita.

Dva izvora upućenja u temu kazala su za Rojters da je i Kina izrazila zabrinutost uzbog antikineskog Islamističkog pokreta istočnog Turkmenistana (ETIM) na nedavnim sastancima sa talibanima.

”Svaki put kada nas pozovu pokreću pitanje ETIM-a”, kazao je jedan talibanski izvor za Rojters, ističući da je grupa uvjerila Kinu da neće dozvoliti napade.

Vlada SAD tvrdi da ETIM više ne postoji kao formalna organizacija i da ih Kinaa zapravo koristi kao izgovor za represiju nad nekoliko muslimanskih etničkih grupa, uključujući i Ujgure u regionu Sinđijang. Kina odbacuje te optužbe.

Prema riječima pijedinih zvaničnika i analitičara najvećem riziku je izložen susjedni Pakistan.

”Prvo najlakši test njihove posvećenosti i obećanja jeste TTP”, kazao je Mir sa Stenford univerziteta, govoreći o pakistanskim talibanima.

”Sa sjedištem nadomak istočnog Avganistana... TTP je ojačao nasilje protiv Pakistana i djeluje kao da se priprema za veću kampanju”.

TTP tvrdi da je 780 njihovih članova, uključujući i drugog u komandnoj hijerarhiji Maulvija Fakir Muhameda, oslobođeno iz zatvora u Avganistanu i da su stigli do njihovih uporišta na istoku Avganistana.

Portparol avganistanskih talibana nije odmah odgovorio na pitanja kako komentariše oslobađanje zatvorenika.

Na vrhuncu, u napadima pakistanskih talibana ubijene su stotine ljudi, uključujući i napad na školu u Pešavaru 2014. godine u kojem je ubijeno preko 140 osoba, većinom djece.

Operacije TTP su ozbiljno ugrožene proteklih godina, međutim u skorije vrijeme grupa je počela da se konsoliduje i organizuje napade na bezbjednosno osoblje u pograničnim oblatsima.

Georg Riekeles, iz Centra za evropsku politiku u Briselu, kazao je da avganistanski talibani žele međunarodno priznanje i da bi mogli pokušati da ispune svoje obećanje da ne dozvole da Avganistan postane baza ekstremista.

On međutim dodaje da su zbog svog uspeha talibani postali heroji islamističkog radikalnog podzemlja.

”Imate sve elemente mita koji inspiriše i privlači ekstremističke grupe i mlade ljude: radikalnu religioznu ideologiju, herojske borce u zabačenim planinama, vojni uspjeh i pobjede prvo protiv Sovjetskog Saveza a sada i protiv SAD”.

”To su dijelom lekcije koje moramo naučiti i za koje se moramo pripremiti”, zaključio je on.

”Imate sve elemente mita koji inspiriše i privlači ekstremističke grupe i mlade ljude: radikalnu religioznu ideologiju, herojske borce u zabačenim planinama, vojni uspjeh i pobjede prvo protiv Sovjetskog Saveza a sada i protiv SAD”.

ID talibane smatra vjerskim otpadnicima

Eksperti upozoravaju da je i ekstremistička Islamska država proširila svoje prisustvo na nekoliko provincija, uključujući i Kabul i da su borci formirale ćelije spavača.

Islamska država se protivi talibanima koje smatra vjerskim otpadnicima jer su pregovarali sa Amerikancima, ali su pojedini analitičari i zvaničnici upozorili da bi ova ultraradikalna grupa mogla iskoristiti haos, ili ohrabriti tvrdolinijaške talibanske borce da im se pridruže.

Ima i analitičara koji smatraju da je saradnja talibana i ISIL-a nemoguća.

”ID i talibani su protivnici. Ne vidim mogućnost njihovog ujedinjenja niti da talibani ponude svoju teritoriju ID kako bi ta grupa napadala međunarodne mete”, kazao je za portal “Konverzejšn” Nur Dahri direktor Islamske teologije kontraterorizma.

Dahri smatra da je Talibanima “potrebno međunarodno priznanje i da žele da održe vlast”. Prema njegovom mišljenu, kontrola nad Avganistanom im je važnija od toga da izigravaju domaćine globalnom džihadu.

Bonus video: