Bajden najavio da će se vakcinisati trećom dozom protiv koronavirusa

Program za treću dozu kreće uprkos činjenici da, kako podsjeća agencija Rojters, milioni Amerikanaca tek treba da dobiju prvu dozu, a mnogi širom svijeta čekaju na nabavku vakcine

3781 pregleda 55 reakcija 2 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS
Bajden, Foto: REUTERS

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden je rekao da će on i prva dama Džil Bajden primiti treću dozu vakcine protiv COVID-a 19 kako bi ojačali imunitet, pošto je njegova administracija najavila da će Amerikancima u septembru biti ponuđena treća doza.

"Dobićemo buster dozu", rekao je Bajden u televizijskom intervjuu za ABC News koji je emitovan u četvrtak, 19. avgusta, prenosi agencija Rojters.

Intervju je snimljen u srijedu, na dan kada su zdravstveni zvaničnici otkrili svoj plan da treća doza bude dostupna za odrasle u SAD od 20. septembra.

Program za treću dozu kreće uprkos činjenici da, kako podsjeća agencija Rojters, milioni Amerikanaca tek treba da dobiju prvu dozu, a mnogi širom svijeta čekaju na nabavku vakcine.

Bajden (78) je dodao da su supruga i on primili prve doze vakcine Fajzer / Biontek još u decembru, kada su vakcine tek uvedene u Sjedinjenim Državama.

"To je bilo odavno", rekao je za ABC.

Treća doza je odobrena u Izraelu, gdje je 19. avgusta objavljeno istraživanje da je na starijima od 60 godina efikasna čak 86 odsto. Njemačka je takođe najavila da će od septembra davati treću dozu, dok je u Srbiji od utorka, 17. avgusta, moguća vakcinacija trećom dozom vakcine za sve one koji su revakcinisani prije više od šest mjeseci.

Svjetska zdravstvena organizacija je ponovila 18. avgusta da treća doza vakcine nije neophodna te da treba sačekati da najugroženiji širom svijeta dobiju dvije doze prije nego se krene sa davanjem treće doze onima koji su u potpunosti vakcinisani.

Bonus video: