kancelarka se bliži kraju vođenja njemačke

Merkel i Putin razgovaraće o Avganistanu, Bjelorusiji, Navaljnom, gasovodu

Uspjeli su da održe komunikaciju tokom godina uprkos brojnim političkim razlikama

4501 pregleda 6 komentar(a)
Merkel i Putin, Foto: Reuters
Merkel i Putin, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovaraće danas u Moskvi o krizi u Avganistanu i tretmanu ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i Ukrajini.

Druga izazovna pitanja koja će sigurno biti tema je kontroverzan gasovod "Sjeverni tok 2", kojem se protive SAD a koji bi trebalo da bude završen ovog mjeseca.

Portparol Angele Merkel Štefan Zajbert, izjavio je ranije ove nedjelje da će se razgovori u Moskvi "sigurno odnositi na velika otvorena međunarodna pitanja" kao što su Avganistan, sukob u istočnoj Ukrajini "za čije bi rješavanje Rusija mogla da učini mnogo više".

Tema će biti i Bjelorusija, kao je naveo Zajbert "država, diktator, koji se na najgori način suprotstavlja svom narodu i na koju, kako mi vjerujemo, rusko rukovodstvo ima uticaja".

Posjeta Merkelove Moskvi dolazi kada se kancelarka bliži kraju svog skoro 16-godišnjeg vođenja Njemačke.

Ona i Putin, koji su od 2000. godine bili predsjednik Rusije ili premijer, uspjeli su da održe komunikaciju tokom godina uprkos brojnim političkim razlikama.

Međutim, njihovi odnosi su se pogoršali od 2014. godine, kada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i podržala separatističke pobunjenike na istoku Ukrajine.

Merkel odlazi u Rusiju na godišnjicu kada se Navaljni teško razbolio dok je bio u avionu iznad Sibira 20. avgusta 2020. Na insistiranje njegove supruge, opozicioni lider je prebačen na liječenje u Njemačku, gdje su zvaničnici rekli da je otrovan sovjetskim nervnim agensom.

Navajlni, koji je Putinov najotvoreniji kritičar, proveo je pet mjeseci na liječenju u Njemačkoj i za trovanje okrivio Kremlj. Ruske vlasti su odbacile optužbu.

Preporučujemo za Vas