SAD traže još država za prihvat izbjeglica

Bajden kazao da će svaki Amerikanac biti evakuisan iz Avganistana, ali i istakao da se radi o jednoj od najtežih evakuacija u istoriji

11444 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Osobe evakuisane iz Avganistana u američkom vojnom avionu, Foto: Rojters
Osobe evakuisane iz Avganistana u američkom vojnom avionu, Foto: Rojters

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden kazao je juče da će svaki Amerikanac koji to želi biti evakuisan iz Avganistana dok je agencija Rojters, pozivajući se na izvore iz američke administracije, objavila da će Vašington uskoro saopštiti da je još zemalja u Evropi i na Bliskom istoku pristalo da privremeno smjesti ljude evakuisane iz Kabula.

Suočen s lavinom kritika zbog načina na koji je povukao američke trupe, Bajden je rekao da on ne može obećati kakav će biti konačni ishod u Avganistanu.

”Ovo je jedna od najvećih i najtežih evakuacija u istoriji i jedina zemlja sposobna da projektuje toliku moć na drugoj strani svijeta s ovim stepenom preciznosti su SAD”, kazao je Bajden u obraćanju iz Bijele kuće.

”Činimo sve što je u našoj moći da pružimo bezbjednu evakuaciju našim avganistanskim saveznicima, partnerima i Avganistancima koji bi mogli postati meta zbog povezanosti sa SAD”, kazao je Bajden.

Strane sile pokušavaju da ubrzaju evakuacije nakon izvještaja da su talibani počeli s odmazdom, uključujući i osobe koje su sarađivale sa stranim vojnim snagama u zemlji ili s prethodnom vladom.

Prema podacima NATO-a, do sada je iz zemlje evakuisano 18 000 ljudi, ali su zapadne vlade suočene s kritikama jer nijesu predvidjele tako haotičan egzodus.

Rojters je sinoć objavio da juče tokom nekoliko sati nije bilo evakuacionih letova iz Kabula jer nijesu imali gdje da odu pošto je vazduhoplovna baza Al Udeid u Kataru pretrpana pošto je tamo smješteno 8000 ljudi.

Američki zvaničnici, koji su željeli da ostanu anonimni, kazali su da očekuju da Stejt department objavi spisak od još destinacija za privremeni smještaj evakuisanih poput Bahraina, ali i da je Evropa izabrana jer je logistički pogodnija od drugih djelova svijeta. Jedan od zvaničnika je kazao za britansku agenciju da bi letovi mogli biti usmjereni prema zapadnoj i južnoj Evropi.

Zahtjev SAD da privremeno smjeste avganistanske državljane koji su radili za američke i druge NATO snage u Avganistanu prihvatile su Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

Njemački šef diplomatije Heiko Mas saopštio je juče da je Berlin pristao da privremeno smjesti ljude u vazduhoplovnu bazu Ramštajn, ali je, kako navodi Rojters, ostalo nejasno koje druge evropske zemlje će još biti uključene.

Stejt department je juče odbio da komentariše o kojima državama je riječ, ali je naveo da će “biti zahvalan svim našim partnerima koji budu imali ulogu u tim naporima”.

Dok zapadni lideri insistiraju da će se o talibanima suditi na osovu njihovih postupaka a ne riječi, juče je objavljeno niz izvještaja koji ukazuju da su ekstremisti počeli s odmazdom.

Jedan američki poslanik je kazao da talibani koriste dokumenta avganistanske obavještajne agencije kako bi identifikovali Avganistance koji su radili za SAD. “Oni metodično pojačavaju napore da nađu te ljude”, kazao je poslanik Džejson Krou, čija je kancelarija obradila preko 1000 zahtjeva za evakuaciju u zadnjih četiri dana.

Pored izvještaja da talibani idu od vrata do vrata tragajući za osobama koje su radile za bivšu vladu ili zapadne zemlje, objavljeno je i da su borci mučili i ubili pripadnike jedne etničke manjine nakon upada u njihovo selo prošlog mjeseca.

Amnesti internešnal je objavio da su njihovi istraživači razgovarali s očevicima u pokrajini Gazni koji su kazali da su talibani ubili devet Hazara muškaraca u periodu između 4. i 6. jula.

Anjes Kalamar, šefica AI, je kazala da je brutalnost ubistava “podsjetnik na prošla zlodjela talibana i užasavajući pokazatelj što bi njihova vladavina mogla da donese”.

Bonus video: