Kina protiv američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma INF

"Jednostrano povlačenje SAD bi moglo da izazove "niz negativnih posljedica"
195 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineske vlasti saopštile su danas da se protive jednostranom američkom povlačenju iz ključnog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) koji je potpisala i Rusija, pozivajući obje strane na konstruktivni dijalog kako bi se izbjegle "negativne posljedice".

SAD su sinoć saopštile da će se uskoro povući iz INF-a, zamjerajući Rusiji da krši taj sporazum potpisan 1987. godine tokom Hladnog rata. Rusija je u nekoliko navrata demantovala da je prekršila taj dogovor i ranije danas je saopštila da će i ona pokrenuti proceduru o povlačenju poslije američke odluke, ali da ostaje otvorena za razgovor.

"Kina se protivi povlačenju SAD iz sporazuma i poziva SAD i Rusiju da riješe spor na odgovarajući način, putem konstruktivnog dijaloga", izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang.

Prema njegovim riječima, jednostrano povlačenje SAD bi moglo da izazove "niz negativnih posljedica".

"Kina s posebnom pažnjom prati razvoj situacije i izražava žaljenje zbog američke odluke", dodao je Geng.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara. Sporazum su 1987. godine potpisali tadašnji predsjednici SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Bonus video: