"U Sjevernoj Koreji prate Trampove tvitove, pitali su da li je lud"

"Oni su željeli da znaju koja je njegova krajnja igra", rekla je saradnica organizacije Nova Amerika, koja je posljednje dve decenije provela u tajnim pregovorima sa Sjevernom Korejom
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2017. 17:09h

Saradnica organizacije Nova Amerika Suzan Dimađo izjavila je da je četiri puta razgovarala sa predstavnicima Sjeverne Koreje o njihovom nuklearnom programu, prenosi Tanjug.

Specijalista za razgovore sa pobunjeničkim režimima kaže da je njih najviše interesovalo svašta vezi s Trampom, pa i to da li američki predsjednik lud, prenosi Politico.eu.

Sastanci su održani u Ženevi, Pjongjangu, Oslu i Moskvi, a osim o Trampu predstavnici Sjeverne Koreje željeli su da znaju sve o tome kako je Tramp javno potcijenio državnog sekretara Reksa Tilersona, o specijalnom istražitelju Robertu Mjuleru, o mogućoj saradnji sa Rusijom.

"Oni su željeli da znaju koja je njegova krajnja igra", rekla je Dimađo koja je posljednje dve decenije provela u tajnim pregovorima sa Sjevernom Korejom.

Ona je dodala da vjeruje da je Sjeverna Koreja, nakon pobjede Trampa na izborima prošle godine, spremna da ponovo pregovara sa SAD o nuklearnom programu, ali da Trampova eskalacijska retorika i tvitovi možda isključuju tu mogućnost.

Prema njenim riječima, oni pomno prate vijesti - CNN gledaju 24 sata sedam dana u nedjelji, a čitaju i Trampove tvitove i druge vijesti.

Među pitanjima koja su sjevernokorejci pokrenuli sa njom u posljednjih nekoliko mjeseci, rekla je ona, bilo je i ono koje se odnosilo na Trampov tvit u kome je pozvao Tilersona da se odrekne diplomatije sa Sjevernom Korejom.

"Da li je to što radi sa Tilersonom igra dobar / loš policajac", pitali su predstavnici Sjeverne Koreje.

Istovremeno, oni su postavili pitanja i o problemima Trampa kod kuće, odnosno o Mjulerovoj istrazi.

"Pisali su i tome da možda nije pametno da započnu pregovore sa administracijom Trampa, kada on možda neće još dugo biti predsjednik", rekla je Dimađo.

Bonus video: