Izrael odobrio otvaranje škola 1. septembra uprkos širenju zaraze

Uprkos činjenici da broj zaraženih raste, vlada se uzdržala od drastičnih restrikcija i umjesto toga računa na kampanju vakcinacije buster dozom kako bi se zaustavio rast infekcija i teških slučajeva

2610 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Izraelski koronavirus kabinet odlučio je danas da nastava u školama počne 1. septembra uprkos širenju zaraze koronavirusom u toj zemlji.

Ministri su takođe odobrili da se vakcine djeci starijoj od 12 godina daju u školama, pod uslovom da imaju odobrenje roditelja.

Roditelji će dobiti komplete za testiranje djece kod kuće i moraju da potpišu izjavu da su djeca negativno testirana na virus.

Samo u mjestima gdje su stope zaraze visoke učenici od osmog do 12. razreda učiće na daljinu, osim u slučaju ako ih je najmanje 70 odsto vakcinisano ili se oporavilo od kovida-19.

Takođe je odlučeno da se primijeni sistem zelenih propusnica za sve nastavnike i druge zaposlene.

Oni će morati da imaju dokaz o vakcinaciji ili oporavku od bolesti ili nedavno urađen negativni test na kovid-19 prije nego što uđu u obrazovnu ustanovu.

Ministarstvo zdravlja je navelo da bi još oko 37.000 nastavnika tek trebalo da bude vakcinisano.

U nedjelju je u Izraelu pokrenuto testiranje na antitijela djece u dobi od tri godine i starije, kako bi se saznalo koliko njih je steklo zaštitu od koronavirusa prije školske godine.

To nacionalno serološko ispitivanje koje sprovode zajedno minstarstva obrazovanja i zdravlja, te civilna odbrana, usredsređeno je na 1,5 miliona djece do 12 godina koja ne mogu da prime vakcinu, a cilj je da se utvrdi koliko ih je steklo jaku zaštitu pošto su oboljeli, ali to nije zabilježeno, ili su bili u kontanktu sa zaraženim.

Djeca koja imaju antitijela neće morati da budu u karantinu u slučaju da su bila u dodiru za oboljelim od kovida-19.

U Izraelu je u nedjelju zabilježeno više od 6.400 novih slučajeva zaraze, a pozitivnost testova je 6,31, najveća od februara, prenose izraelski mediji.

Stopa zaražavanja je opala na 1,14, najmanje od početka juna.

U toj zemlji je 670 ljudi u teškom stanju, uključujući 108 pacijenata na respiratoru.

Uprkos činjenici da broj zaraženih raste, vlada se uzdržala od drastičnih restrikcija i umjesto toga računa na kampanju vakcinacije buster dozom kako bi se zaustavio rast infekcija i teških slučajeva.

Do danas je već 1,5 miliona Izraelaca primilo treću dozu vakcine.

Bonus video: